Aantal WW'ers boven 55 jaar verdubbeld

Het aantal 55-plussers met een WW-uitkering is in vijf jaar tijd verdubbeld. Bij alle leeftijdscategorieën daalt de werkloosheid sinds begin 2014, maar niet bij de 55-plussers. Begin 2010 hadden 62 duizend 55-plussers een WW-uitkering, nu 135 duizend. En hun aantal stijgt nog steeds. Sinds begin dit jaar zijn zij de grootste categorie WW-ontvangers, en dat is voor het eerst.

Gerard Reijn
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (M) coacht werkzoekende 55-plussers, tijdens een training van het UWV in Amsterdam. Beeld anp
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (M) coacht werkzoekende 55-plussers, tijdens een training van het UWV in Amsterdam.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers die vanmorgen zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. De positie van de oudste categorie werknemers verslechtert al sinds begin 2010, maar begin 2014 ging die verslechtering van de eerste naar de derde versnelling. In alle leeftijdscategorieën zette rond die tijd een daling van de werkloosheid in, maar niet bij de oudste groep.

Katja Chkalova van het CBS denkt dat dat komt doordat de WW-uitkeringen van jongeren na een paar jaar ophouden, maar die van ouderen veel langer doorlopen. Zij hebben langere WW-rechten omdat ze een langere arbeidsgeschiedenis hebben. Daar komt nog bij dat de kans om weer een baan te vinden voor ouderen veel geringer is.

De categorie met de minste WW-uitkeringen is zoals altijd de jongste groep, tot 25 jaar. Als jongeren werkloos worden, krijgen ze immers hooguit enkele maanden WW.

Vergrijzende provincies

Het aantal WW-uitkeringen stijgt in de vergrijzende provincies Groningen, Zeeland en vooral Limburg veel minder snel dan in een relatief jonge provincie als Utrecht. In Limburg groeide het aantal 55-plussers met WW met 77 procent, in Utrecht met 132 procent. Het CBS kan niet verklaren waar dat verschil door komt.

Als wordt gekeken naar de werkloosheid (dus het antwoord op de vraag of iemand werkloos is, los van of en welke uitkering iemand heeft) gaat de verslechtering van de positie van ouderen een stuk trager. Van de 45-plussers was begin 2010 4 procent werkloos, nu is dat ruim de helft hoger: 6,6 procent (het CBS gooit in deze statistiek de 45-55 jarigen en de 55-67 jarigen op een hoop). Pas sinds begin 2014 is de werkloosheid onder deze oudste categorie hoger dan die onder de groep van 25 tot 45. Onveranderd staan de jongeren tot 25 jaar er het beroerdst voor: 12 procent van deze groep is werkloos, evenveel als begin 2010.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden