Nieuwswerkloosheidscijfers

Aantal werklozen nam in tweede kwartaal toe en tóch is er reden voor optimisme

Het aantal Nederlanders met betaald werk is in het tweede kwartaal gedaald met een recordaantal van 132 duizend, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Toch is er reden voor optimisme.

Een werkzoekende in gesprek bij een loket van het Werkplein van het UWV. Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In de eerste maanden van de coronacrisis raakten vooral werkenden in de dienstverlening, transport, administratieve- en bedrijfseconomische sector hun baan kwijt. Zo leidde het massale thuiswerken ertoe dat 32 duizend receptionisten, telefonisten en administratief medewerkers op straat kwamen te staan. Ook 26 duizend taxi-, bestelwagen- en vrachtwagenchauffeurs verloren hun betaalde baan. Managers bleven juist grotendeels buiten schot.

Hoewel het CBS spreekt van een recorddaling van het aantal mensen met betaald werk in het tweede kwartaal, is er volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen ook voorzichtig reden voor optimisme. Het aantal werklozen nam aan het begin van het derde kwartaal namelijk minder snel toe dan de drie maanden daarvoor. Zo kwamen er in augustus 7.000 werklozen bij. Daarmee kwam het totale aantal werklozen uit op 426 duizend, ofwel 4,6 procent van de beroepsbevolking. In juni ging het nog om 74 duizend nieuwe werklozen.

Dat verschil komt gedeeltelijk door de definitie van werkloosheid die het CBS hanteert. Iemand telt pas als werkloos als hij geen werk heeft, maar wel op zoek is naar een nieuwe baan. Doordat de economie aan het begin van de coronacrisis op slot zat, gingen veel mensen die hun baan kwijtraakten (vooral flexwerkers) niet direct weer de arbeidsmarkt op. Toen de maatregelen in juni versoepelden, gebeurde dat wel.

Doordat bedrijven weer konden draaien, zij het met beperkingen, was er volgens Van Mulligen ook sprake van licht herstel. Dat is ook terug te zien in het aantal werkgevers dat gebruikmaakte van de looncompensatieregeling van het kabinet (NOW). In de eerste drie maanden van de coronacrisis waren 150 duizend werkgevers afhankelijk van overheidssteun, voor de tweede steunronde meldden zich ‘slechts’ 65 duizend ondernemers. Als belangrijkste reden om niet opnieuw steun aan te vragen, voerden werkgevers aan dat het beter ging.

‘De bodem is bereikt en de weg omhoog lijkt gevonden’, zegt Van Mulligen. ‘Maar we zijn de put nog zeker niet uit.’ Dat blijkt ook wel uit de aankondigingen van reorganisaties die de afgelopen weken het nieuws beheersten. Bedrijven als Ahoy, Booking.com en ABN Amro kondigden aan een aanzienlijk deel van het personeelsbestand in te krimpen. Waar aan het begin van de coronacrisis nog vooral afscheid werd genomen van de flexwerkers, moeten nu ook de vaste werknemers eraan geloven.

Zij zijn vaak nog niet terug te zien in de werkloosheidscijfers omdat het ontslag van meerdere vaste werknemers een procedure van maanden kan zijn. Bovendien zullen werkgevers er tot het laatste moment mee wachten, denkt Van Mulligen. ‘We komen net van een enorm krappe arbeidsmarkt. Veel werkgevers hebben de grootst mogelijk moeite moeten doen om de juiste mensen binnen te halen, die laten ze bij een zuchtje tegenwind niet  weer gaan.’

Werkloosheid gelijk verdeeld

Volgens de cijfers van het CBS raakt de coronacrisis mannen en vrouwen even hard. De klappen vallen namelijk in zowel typische mannenberoepen, zoals die in de transport, als vrouwenberoepen. Dat is een verschil met de kredietcrisis. Toen raakten aanvankelijk vooral mannen uit de bouw, financiële sector en industrie werkloos. Later volgden de vrouwen toen de overheid ging bezuinigingen op zaken als kinderopvang en thuiszorg. 

Meer over de arbeidsmarkt 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in augustus een recorddaling van het aantal banen en de aankondigingen van reorganisaties volgen elkaar in rap tempo op. Waar liggen nog wél kansen op de arbeidsmarkt?

Corona zet de toekomst van jongeren in de wacht: ‘Het zag er zo rooskleurig uit’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden