Aantal vrouwelijke bestuurders in top Nederlandse bedrijfsleven loopt wederom terug

Er zit nog steeds geen schot in de toename van aantal vrouwelijke bestuurders in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het aantal vrouwelijke bestuurders bij de 85 bedrijven met een Amsterdamse beursnotering zelfs gedaald: van vijftien naar dertien. Het aantal vrouwen in de raden van commissarissen is wel licht gestegen, van 23,1 naar 24,6 procent.

Nanda Troost
Hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath. Beeld
Hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath.Beeld

Dat blijkt uit de jaarlijkse Dutch Female Board Index van Mijntje Lückerath, hoogleraar corporate governance aan de TIAS School for Business and Society in Tilburg. Lückerath brengt jaarlijks het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij de beursgenoteerde bedrijven in Nederland in kaart. 'Je kunt niet zeggen dat er het afgelopen jaar geen mogelijkheden waren meer vrouwen in de top te benoemen', zegt Lückerath. 'Er zijn 24 nieuwe bestuurders aangesteld, waarvan 22 mannen en dus maar twee vrouwen.' Van de 64 commissarissenbenoemingen was een kwart vrouw.

Het percentage vrouwen in de raden van bestuur daalde van 7,1 naar 6,2. Dat is lichtjaren verwijderd van de 30 procent die het kabinet wenselijk vindt. De Nederlandse beursondernemingen hebben van het kabinet tot 2020 de tijd gekregen om die doelen te halen. Als dat doel wordt gemist, dan komen er mogelijk vrouwenquota, heeft minister Jet Bussemaker van Emancipatie eerder laten doorschemeren. Niet meer dan zes van de onderzochte bedrijven halen dat streefcijfer van 30 procent. Vorig jaar waren dat er trouwens nog maar twee en in 2015 nul.

Eén verklaring voor de daling van het aantal vrouwelijke bestuursleden is toe te schrijven aan de overname van Delta Lloyd door Nationale-Nederlanden. Tot de overname zaten bij het beursgenoteerde Delta Lloyd twee vrouwen in de raad van bestuur. Die keerden niet terug op het hoogste niveau bij NN. Bij de resterende beursbedrijven zijn twee vrouwelijke bestuursleden vertrokken en zijn er twee benoemd.

Grote verschillen

'Zwaar teleurstellend', reageert Marry de Gaay Fortman, voorzitter van Topvrouwen.nl. 'Het benoemingenbeleid moet professioneler. Ik denk niet eens dat er kwaadwillendheid achter zit. Bestuurders hebben een reflex om een nieuwe collega te zoeken onder degenen die ze kennen zonder oog te hebben voor vergroting van de genderdiversiteit. Daardoor blijft het Nederlandse bedrijfsleven conservatief ogen. Jammer.'

Wolters Kluwer staat op de eerste plaats in de index, met het hoogste percentage vrouwen (44,4) in de raad van commissarissen en raad van bestuur. Onderaan bungelen Ajax, Flow Traders en Pharming, die geen enkele vrouw aan de top hebben. Twee bedrijven die vorig jaar onderaan stonden hebben dit jaar hun eerste vrouw benoemd: Vopak en Boskalis.

Andere opvallende cijfers: van de nieuwe vrouwelijke commissarissen komt nog steeds de meerderheid uit het buitenland (56 procent). Uit de index komen grote verschillen tussen de topmannen en topvrouwen naar voren. De vrouwen zijn gemiddeld jonger en zitten relatief kort op hun post. Lückenrath noemt het opvallend dat er nog steeds dertien mannelijke commissarissen zijn die langer dan de maximale termijn van twaalf jaar commissaris blijven, met één uitschieter van ruim 22 jaar. Van de vrouwen heeft niemand die termijn overschreden.

Lees meer

Het Nederlands bedrijfsleven blijft hopeloos achter met het aantal topvrouwen. In het buitenland doen ze het vaak beter en deze maatregelen helpen daarbij (+).

In de serie Als vrouw liet de Volkskrant 28 succesvolle vrouwen aan het woord. Is de emancipatie voltooid? Een tussenbalans (+).

Waarom Neelie Kroes radicaal van mening veranderde over vrouwenquota. 'Ik moest er werkelijk niets van hebben' (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden