Aantal vacatures in zeven jaar niet zo hoog geweest

Werk(zoek)end Nederland kan zich langzaam maar zeker weer wat noten op zijn zang permitteren. De werkloosheid daalt, het aantal vacatures is in bijna zeven jaar niet zo hoog geweest en de 'baanvinders' overstijgen al tijden het aantal 'baanverliezers'. In de ict, de techniek en andere sectoren neemt de schaarste aan personeel toe.

Jonathan Witteman
Een vrouw bekijkt vacatures bij een vestiging van het UWV. Beeld anp
Een vrouw bekijkt vacatures bij een vestiging van het UWV.Beeld anp

De werkloosheid kwam in februari uit op 581 duizend, iets hoger dan in januari, maar wel een daling van 120 duizend in twee jaar tijd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers vertekenen bovendien iets ten negatieve omdat ze verhullen dat ook steeds meer mensen voor het eerst in tijden weer op zoek durven gaan naar werk. Zij vinden meestal niet onmiddellijk een baan, waardoor ze in eerste instantie het officiële werkloosheidscijfer doen stijgen.

In de maanden december, januari en februari vonden bovendien 124 duizend mensen een baan, terwijl 103 duizend Nederlanders werkloos raakten. Het saldo van baanvinders versus baanverliezers is al sinds mei 2014 positief, constateert CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. In 2015 waren er maandelijks gemiddeld tienduizend meer baanvinders dan baanverliezers, aldus Van Mulligen. Laagopgeleiden merken er het meest van dat de arbeidsmarkt weer blos op de wangen krijgt. De werkloosheid onder laagopgeleiden daalde in een jaar tijd van 12,5 naar 10,6 procent. Onder middelbaar opgeleiden (bovenbouw havo/vwo of mbo-2 tot en met -4) daalde de werkloosheid van 7,6 naar 6,8 procent, onder hoogopgeleiden nipt van 4 naar 3,8 procent.

In de maanden december, januari en februari vonden 124 duizend mensen een baan. Beeld anp
In de maanden december, januari en februari vonden 124 duizend mensen een baan.Beeld anp

Van baan wisselen

Bijna vier op de tien Nederlandse werknemers kreeg het afgelopen jaar een telefoontje van een andere werkgever of ze niet van baan wilden wisselen, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Intelligence Group onder 16 duizend Nederlandse werknemers. In zeker vijf jaar tijd werden werknemers niet zo vaak het hof gemaakt door werkgevers als het afgelopen jaar. Ict'ers en technisch personeel spanden de kroon: 38 procent van de programmeurs zei bijvoorbeeld minstens 1 keer per week voor ander werk te worden benaderd. Ook ingenieurs, technici en systeemontwikkelaars worden gek gemaild en gebeld door werkgevers.

Veel bedrijven kampen met een tekort aan mbo-geschoolde lassers, loodgieters, cnc-frezers en andere vaklui, merkt ook Jos Tunderman van het in technisch personeel gespecialiseerde wervingsbureau V-NOM. 'In de werktuigbouw en mechatronica is al jaren een schreeuwend tekort aan personeel, maar ook in de bouw en de installatietechniek stromen de vacatures nu binnen. Geef mij twintig loodgieters en ik heb ze maandag allemaal geplaatst.'

Betekent dit ook dat de zo gewilde technici weer wat meer geld kunnen vragen? 'De prijzen staan nog steeds onder druk, maar het is een kwestie van tijd dat dit verandert. Zzp-loodgieters zetten zich nu nog weg voor 30 of 35 euro per uur, wat veel te weinig is als je bedenkt dat ze daarvan hun auto, verzekeringen en pensioen moeten betalen. Maar binnen een half jaar of een jaar zullen ook de tarieven weer gaan stijgen.'

De werkloosheid kwam in februari uit op 581 duizend. Beeld anp
De werkloosheid kwam in februari uit op 581 duizend.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden