Aantal startersleningen neemt fors af

Huizenkopers zijn in enkele maanden tijd veel minder gebruik gaan maken van de starterslening, een financieel instrument  waarmee gemeenten starters helpen op de huizenmarkt. Het aantal aanvragen voor de leningen is sinds eind mei met een derde gereduceerd.

Een stel neemt de sleutels van hun nieuwe huis in ontvangst tijdens de sleuteloverdracht bij de notaris. Beeld anp

Dat bevestigt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), naar aanleiding van eerdere berichtgeving van BNR Nieuwsradio. Vorig jaar kregen gemeenten achtduizend aanvragen binnen voor een lening, dit jaar worden dat er naar verwachting tussen de vijf- en zesduizend.

'Een belangrijke oorzaak van de afname is dat het Rijk niet meer bijspringt', zegt adjunct-directeur van het SVn Reinoud Veldman. De staat heeft begin 2013 een eenmalige bijdrage van 50 miljoen euro vrijgemaakt, waardoor de gemeenten zelf de leningen slechts voor de helft hoefden te betalen. Dat geld is nu op.

Verschillende gemeenten zijn gestopt met de voorziening omdat zij weer volledig voor de kosten moesten opdraaien. Begin dit jaar waren er nog 300 steden die de leningen verstrekten, nu zijn dat er nog 250. 'Dat kunnen er nog minder worden', zegt Veldman, 'omdat bij sommige gemeenten het budget al voor het einde van het jaar op kan raken.'

Ondanks de afname gaat het helemaal niet slecht met de starterslening, zegt Veldman. 'Er zijn nu meer gemeenten die de lening verstrekken dan in 2012, voordat het Rijk bijsprong. Toen waren het er minder dan 200.' Veel gemeenten houden de leningen ook zonder rijkshulp in stand, omdat de behoefte blijft bestaan. 'Vooral op plaatsen waar huizen duur zijn en de huurmarkt op slot zit, komen starters zonder zo'n lening nauwelijks aan een huis.'

Een vrouw draagt verhuisdozen het huis in. Beeld anp

Een lening voor wie niet wil wachten

Gemeenten gebruiken de startersleningen om nieuwkomers op de huizenmarkt te helpen als zij bij de bank niet voldoende hypotheek kunnen krijgen. Een starterslening bedraagt maximaal 20 procent van de verwervingskosten van de woning (koopsom plus kostenkoper en soms ook verbouwingskosten). De rest moet de koper gewoon bij de bank financieren.

Het aantrekkelijke van een starterslening is dat de koper de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen over de lening. Als de huiseigenaar na drie jaar genoeg verdient, moet hij of zij vanaf dat moment rente en aflossing gaan betalen, zodat de lening 27 jaar later geheel is afgelost. Is het inkomen te laag, dan blijft de lening nog drie jaar aflossings- en rentevrij. Na zes jaar wordt het inkomen opnieuw getoetst, en vervolgens na tien en vijftien jaar. Als na vijftien jaar het inkomen nog steeds te laag is, blijft de lening rente- en aflossingsvrij tot het einde van de looptijd van dertig jaar. Dan moet de huiseigenaar de lening alsnog aflossen, desnoods door het huis te verkopen.

Op het eerste gezicht lijkt de starterslening daarom extra aantrekkelijk voor lage inkomens die weinig carrièreperspectieven hebben. Zij kunnen immers dertig jaar lang genieten van een gratis hypotheek. De starterslening is echter duurder dan een gewone hypotheek. Een starterslening is dus vooral een uitkomst voor kopers die verwachten dat hun inkomen de komende jaren zal stijgen, maar niet willen wachten met de aankoop van een woning.

Een verkocht huis in Utrecht. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden