Aantal Nederlanders met motorrijbewijs stijgt - de tweewieler is met name populair onder 50-plussers

Het vooroordeel dat de aanschaf van een motor vaak samenvalt met een (mannelijke) midlifecrisis, kreeg dinsdag nieuwe voeding van het CBS. Het statistiekbureau maakte bekend dat het aantal Nederlanders met een motorrijbewijs de afgelopen vier jaar flink gegroeid is, maar die nieuwe motorrijders zijn voornamelijk 50-plussers. Onder landgenoten die Abraham nog moeten zien, daalde het percentage motorrijders juist.

Rens Blom
Bijeenkomst van Harley Davidson-rijders in 2007 Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bijeenkomst van Harley Davidson-rijders in 2007Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In 2017 slaagden volgens het CBS ruim 24duizend Nederlanders voor hun motorrijexamen. Volgens autobranchevereniging Bovag is dat het hoogste aantal in vijftien jaar. Op 1 januari 2018 waren meer dan 1,4miljoen mensen in het bezit van een Nederlands motorrijbewijs, ongeveer een op de negen volwassenen. Het aantal Nederlanders met een motorrijbewijs is tussen 2014 en 2018 met 35duizend gestegen, en er zijn vijfduizend geregistreerde motoren bijgekomen. Vorig jaar waren er in Nederland ruim 647duizend motoren geregistreerd, waarvan er 328duizend (51 procent) eigendom waren van 50-plussers. Het aandeel motorrijders van vijftig jaar en ouder is daarmee gestegen ten opzichte van 2014, toen die leeftijdscategorie goed was voor 45procent van alle motorbezitters. Het aantal 50-plussers met een motorrijbewijs is in dezelfde periode 17procent gestegen. Onder 65-plussers is het aantal motorrijbewijsbezitters toegenomen met 3 procent.

Nederlanders onder de 50jaar zijn de afgelopen vier jaar juist minder motor gaan rijden. In vergelijking met 2014 is het aantal motorbezitters uit die leeftijdscategorie met 12procent gedaald. Het aantal 50-minners met een motorrijbewijs is sinds 2014 met 13 procent verminderd.

Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat inwoners van steden als Amsterdam en Rotterdam weinig met motoren hebben: het percentage inwoners dat over een motorrijbewijs beschikt, is daar relatief laag, net als het aantal motoren per duizend inwoners: 24 in Amsterdam en 26 in Rotterdam.

Op het platteland rijden veel meer motoren rond. De motordichtheid is het hoogst in Drenthe, waar 143 op de duizend inwoners een motorrijbewijs hebben. Ook in Zeeland hebben relatief veel mensen een motorrijbewijs. In de gemeenten Dalfsen (101motoren per duizend inwoners en Ameland (102per duizend) is het motorbezit het hoogst.

Het overgrote deel van de motorrijders is man, aldus het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden