Aantal Nederlanders in de bijstand daalde vorig jaar voor het eerst in acht jaar

Dat het aantal bijstandsgerechtigden vorig jaar voor het achtste jaar op rij steeg, kwam vrijwel volledig voor rekening van de hoge instroom van vluchtelingen. Het aantal bijstandsgerechtigden met een Nederlandse of andere westerse achtergrond daalde in 2016 juist voor het eerst in acht jaar, maakte het CBS dinsdag bekend.

Lisa van der Velden
null Beeld anp
Beeld anp

Er zaten vorig jaar 1.700 minder Nederlanders en westerse migranten in de bijstand dan in 2015. Dat het aantal Nederlanders in de bijstand voor het eerst in jaren afneemt is te danken aan de aantrekkende economie, laat een CBS-woordvoerder desgevraagd weten.

Hoeveel bijstandsgerechtigden uitstroomden omdat ze werk vonden weet het CBS niet precies. 'Maar in 2014 en 2015 was het vinden van werk bij iets minder dan de helft van de mensen de oorzaak voor uitstromen.' Andere redenen om de bijstand te verlaten zijn het huwen van een partner met een hoger inkomen of overstappen op een andere uitkering, zoals de AOW. In 2014 en 2015 was het overgrote deel van de uitstromers van middelbare leeftijd, gevolgd door jongeren. Oudere bijstandsgerechtigden verging het toen relatief minder goed. Het CBS weet niet hoe dit in 2016 was.

undefined

Aantrekkende economie

Marion van Limpt, directeur van een sociale uitvoeringinstantie van de gemeente Waalwijk, Loon op Zand en Heusden, bevestigt dat bijstandsgerechtigden profiteren van de aantrekkende economie. Haar organisatie Baanbrekers begeleidt zo'n 1.700 mensen bij het zoeken naar een baan, veelal bijstandsgerechtigden, en kreeg vorig jaar meer mensen dan ooit aan het werk. 'In totaal ging het om 480 fte's, honderd meer dan het jaar ervoor.'

Volgens Van Limpt waren werkgevers vorig jaar bovenddien vaker bereid de werkomstandigheden aan herintreders aan te passen. 'Dat komt door de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben minder te kiezen.' Dat vooral Nederlandse bijstandsgerechtigden worden aangenomen, komt volgens haar doordat het draagvlak voor goedkope buitenlandse krachten afneemt. 'Dat zie je in de politiek, maar ook aan bedrijven. Werkgevers willen ook graag werkloze Nederlanders aan een baan helpen.'

Asielzoekers

Ondanks het aantrekken van de arbeidsmarkt steeg het totale aantal bijstandsgerechtigden in Nederland vorig jaar toch weer, en wel voor het achtste jaar op rij. In totaal waren er vorig jaar 467 duizend mensen afhankelijk van de bijstand, 18 duizend meer dan in 2015.

Omdat het aantal Nederlandse en andere westerse bijstandsgerechtigden daalde, was de toename van het totaal aantal bijstandsgerechtigden vorig jaar geheel te verklaren door de instroom van niet-westerse bijstandsgerechtigden. Volgens het CBS waren dat hoofdzakelijk asielzoekers die vorig jaar een verblijfsstatus kregen en daarmee het recht op een bijstandsuitkering verwierven. In het eerste half jaar van 2016 (recentere cijfers zijn er niet) waren dit ruwweg 6.500 Syriërs en 1.000 Eritreërs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden