Aantal gedwongen woningverkopen stijgt

Het aantal gedwongen verkopen van woningen stijgt dit jaar met circa een kwart tot bijna tweeduizend, blijkt uit voorlopige gegevens van het Kadaster....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Eind november stond de teller van het aantal gedwongen woningverkopen bij het Kadaster op ruim 1700. Belangrijke oorzaken van gedwongen verkoop zijn echtscheiding en werkloosheid. Ook wordt een groot aantal fraudepanden – die zijn gebruikt voor wietplantages, of waar geknoeid is met de hypotheek – op last van de bank verkocht.

De panden worden doorgaans tijdens een executieveiling verkocht aan de hoogste bieder. Veel panden brengen op de veiling minder op dan er op dat moment aan hypotheek uitstaat. Daardoor blijven de voormalige huizenbezitters achter met forse schulden. Een andere mogelijkheid is dat de overheid – via het Waarborgfonds Eigen Woningen – de verliezen draagt. Dit fonds moest in 2005 ongeveer 600 keer bijspringen, omdat mensen hun woning noodgedwongen met verlies verkochten.

De aandacht voor de problematiek rond gedwongen verkopen groeit, vooral omdat er vermoedens van fraude bestaan. Zo zou een kartel van huizenhandelaren op de veiling het bieden proberen te beïnvloeden, om zo goedkoop mogelijk panden in te kopen. De andere reden waarom politiek en justitie naar de huizenveilingen kijken, is dat veel panden die overlast veroorzaken, daar van eigenaar wisselen.

Banken en makelaars verwachten dat het aantal gedwongen verkopen de komende jaren blijft stijgen, vooral als gevolg van het grote aantal tophypotheken dat de afgelopen jaren is afgesloten. Ook de verwachte stijging van de rente speelt hierbij een rol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden