Aantal faillissementen stijgt

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in de maand juli opgelopen tot 779, ruim 100 meer dan in de voorgaande maand. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Leegstaand bedrijvennterrein Beeld ANP

Vooral in de handel (224) en de bouwnijverheid (92) gingen er veel ondernemingen over de kop. Het aantal faillissementen in de bouw was wel lager dan in de voorgaande maanden. 'In de bouw is al 4 maanden op rij sprake van een daling, een duidelijk lichtpuntje. Het zijn er nog wel fors meer dan in de goede jaren', vertelt een woordvoerder van het CBS.

Bij de handelsondernemingen gingen er juist meer bedrijven bankroet vergeleken met de maanden ervoor, vooral bij de meubelzaken, elektronicawinkels en kledingzaken. 'Winkeliers zuchten en steunen onder het lage consumentenvertrouwen, de dalende koopkracht van mensen en de kwakkelende huizenmarkt', aldus de zegsman. Ook de horeca blijft daardoor volgens hem in zwaar weer zitten.

Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers.

Het aantal uitgesproken faillissementen in een maand is afhankelijk van het aantal zittingsdagen van de rechtbank en kan daardoor sterk schommelen. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend driemaandsgemiddelde. Dat kwam liep in juli verder op tot 751, van 722 in juni.

Vorige maand werd bekend dat er in de eerste helft van dit jaar bijna 5000 bedrijven waren omgevallen, het hoogste aantal ooit. Over heel 2012 telde het CBS bijna 7400 faillissementen. 'Het moet wel heel raar lopen als we daar dit jaar niet overheen gaan', stelt de CBS-woordvoerder.

Export
De cijfers over de Nederlandse export zijn positiever. Nederland heeft in juni 1,7 procent meer aan goederen geëxporteerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo meldde het CBS. De groei is daarmee iets groter dan in mei (1,4 procent). In april kromp de export nog met 1,8 procent.

De import nam in juni met 0,9 procent toe, nadat in de twee voorgaande maanden de import juist was afgenomen. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 35,3 miljard euro. Dat is 1,0 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 1,6 procent tot 31,8 miljard euro.

Het handelsoverschot bedroeg 3,5 miljard euro. Dat is 0,1 miljard euro meer dan in juni 2012. Deze waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In 2013 had juni een werkdag minder dan in 2012.
De waarde van zowel de in- als uitvoer van industriële producten en van machines en vervoer materiaal was fors lager dan een jaar eerder. De export naar niet-EU-landen nam sterk in waarde af, terwijl de export naar EU-landen juist groeide.

De exportprijzen bleven in juni onveranderd ten opzichte van een jaar geleden, de invoerprijzen waren 0,2 procent hoger. De ruilvoet (de verhouding tussen de waarde van de export en de import) van de buitenlandse handel is daarmee ten opzichte van juni 2012 een fractie verslechterd. Dat komt grotendeels door de ontwikkeling van de olieprijzen. In juni was aardolie duurder dan een jaar geleden, waar de olieprijzen in de voorgaande maanden nog daalden. Nederland voert veel meer aardolie in dan uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.