Aantal contactloze betalingen verdubbeld, vooral door transacties in café en supermarkt

Het contactloos betalen van de boodschappen wordt steeds normaler. Eind 2017 werd bijna de helft (49 procent) van alle pinbetalingen in Nederland uitgevoerd zonder een pas in het betaalapparaat te steken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind 2016, toen 24 procent van de pintransacties contactloos verliep.

Dion Mebius
Een contactloze betaling met een pinpas. Beeld anp
Een contactloze betaling met een pinpas.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland, de organisatie van aanbieders van betaalsystemen in Nederland. Contactloos betalen kan door een pinpas (of een telefoon met pinapp) tegen een betaalautomaat te houden en is sinds 2013 mogelijk. Ruim eenderde van de contactloze betalingen gebeurt in een supermarkt, zegt de Betaalvereniging. Ook in de horeca (15 procent van de pintransacties) en bij onbemande verkoopautomaten (7 procent) pinnen Nederlanders geregeld zonder hun pas in een pinautomaat te steken.

Door de terreinwinst van contactloos pinnen rekenen Nederlanders steeds vaker kleine bedragen met pin af. Het aandeel pinbetalingen tot 5 euro nam met ruim 16 procent toe. Tweederde van alle pinbetalingen is nu voor huis- tuin- en keukenuitgaven tot 20 euro.

Ook het gebruik van creditcards neemt een vlucht. In 2017 betaalden Nederlanders bijna 160 miljoen keer met hun creditcard, een stijging van meer dan 10 procent in vergelijking met 2016. De sterkste groei zat in betalingen met de creditcard voor online amusement als Netflix en Spotify.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden