Aantal brievenbusbv's in Nederland blijft groeien

Nederland wordt steeds populairder als fiscale doorvoerhaven voor multinationals van hun miljardenwinsten. Ondanks aangescherpte fiscale regels en aanhoudende kritiek op postbusbv's groeit het aantal brievenbusfirma's nog steeds, de afgelopen twee jaar met 17 procent tot 14.425 stuks.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar het aantal brievenbusbv's dat staat ingeschreven bij 20 grootste trustkantoren van Nederland. Een trustkantoor regelt het beheer en de administratie van een postbusbv. Intertrust, dat donderdag naar de Amsterdamse beurs gaat, is met 3.350 vennootschappen, stichtingen en coöperaties het grootste trustkantoor van Nederland.

Onder vuur

Brievenbusmaatschappijen liggen al geruime tijd onder vuur, omdat ze ondermeer worden gebruikt om belasting te ontwijken. De OESO presenteerde vorige week een mondiaal plan tegen de belastingontwijking. Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei bij die gelegenheid dat ook Nederland 'een deel van die brievenbusmarkt' kwijt zal raken. 'Het inhoudsloze doorstromen, daar zal een einde aan komen', zo voorspelde hij.

Met het OESO-plan lijkt de motor uit het bedrijfsmodel van trustmaatschappijen te worden gehaald. Zij bestaan immers voor een groot deel van het vermijden van belastingbetaling. Zelf zeggen ze dat ze voorkomen dat er dubbele belasting wordt betaald, maar veel waarnemers en ook de OESO spreken van 'dubbel geen belasting', oftewel belastingontwijking.

Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO. Beeld EPA
Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO.Beeld EPA

Belastingontwijking

Ondanks het offensief van de OESO verwacht de trustsector zelf helemaal geen einde aan de voorspoed, integendeel. André Nagelmaker van Holland Quaestor, de belangenorganisatie van trustkantoren, verwacht dat de groei flink zal doorzetten. Juist dankzij de inspanningen van de OESO om een einde te maken aan de belastingontwijking.

Volgens hem zal het plan betekenen dat het administreren van bedrijven alleen maar ingewikkelder wordt. Zij moeten immers ingewikkelder rapportages maken. Zo eist Nederland vanaf volgend jaar dat multinationals per land rapporteren wat er wordt verdiend en hoeveel belasting er wordt betaald. Nagelmaker verwacht ook dat ondernemingen steeds meer taken zullen uitbesteden aan trustkantoren, zoals treasury en verkoop. 'Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de brievenbusmaatschappij verdwijnt uit Nederland, maar dat de trustsector een nieuwe rol vindt als administrateur en secretaris van internationale bedrijven in Nederland en het buitenland.'

Stijgende omzet

Beursganger Intertrust meldt in zijn prospectus dat de omzet van de Nederlandse trustkantoren de afgelopen jaren telkens met 5 procent steeg. Voor de komende jaren verwacht Intertrust datzelfde tempo, ondanks de door OESO aangekondigde maatregelen tegen belastingontwijking.

Intertrust is bij zijn beursgang 1,3 tot 1,5 miljard euro waard, nog afhankelijk van de exacte prijs van de aandelen. Van de managers zullen er tientallen miljonair worden. Alleen al de twee bestuurders, David de Buck en Ernesto Traulsen, zijn goed voor bij elkaar maximaal 80 miljoen euro. De 160 hoogste managers vlak onder hen, zijn samen goed voor maximaal 180 miljoen euro.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden