Aantal biotechbedrijven groeit in Nederland gestaag

Het aantal nieuwe biotechbedrijven in Nederland groeit gestaag, met vijftien à twintig per jaar. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie Biopartner vandaag bekend maakt....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De afgelopen vier jaar zijn er in Nederland tachtig nieuwe biotechbedrijven opgericht. Het totaal is daarmee gekomen op 138. De Nederlandse biotechbedrijven hebben 2100 mensen in dienst en een gezamenlijke omzet van 170 miljoen euro. Ze besteden 108 miljoen euro aan onderzoek.

Biotechbedrijven houden zich in Nederland voornamelijk bezig met het ontwikkelen van diagnostica om ziektes op te sporen en met de ontwikkeling van medicijnen. Een groot deel van de bedrijven is geconcentreerd rond universitaire centra, met name in Leiden, Groningen en Wageningen, aldus de Biopartner-evaluatie.

Biopartner heeft de afgelopen vier jaar met 45 miljoen euro van de overheid de oprichting gestimuleerd van tachtig nieuwe bedrijven. Dat zijn er vijf meer dan de oorspronkelijke doelstelling, zegt Biopartner-directeur Ward Mosmuller. Hij verwacht ook de komende jaren een verdere groei. Van de tachtig nieuwe bedrijven zijn er vijf failliet gegaan, en zeven overgenomen door grotere.

Biotechbedrijven in Nederland zijn nog klein, met een gemiddelde omzet van 1,2 miljoen euro. Ze hebben gemiddeld vijftien man in dienst. Er zijn zes bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Biotechbedrijf Crucell in Leiden is met 180 werknemers de grootste.

De komende vijf à tien jaar hebben Nederlandse biotechbedrijven 200 miljoen euro nodig om een volgende stap in ontwikkeling te kunnen zetten. 40 Procent van de biotechbedrijven zegt de komende twee jaar al extra kapitaal nodig te hebben voor verdere groei, onder meer voor de ontwikkeling van hun producten. Het zijn vooral risicofondsen die met geld over de brug moeten komen.

Die fondsen hebben zich de afgelopen jaren vanwege de economische recessie zeer terughoudend opgesteld bij het verstrekken van risicokapitaal aan startende biobedrijven. Mosmuller: 'Daar lijkt een kentering in te komen, ik ben optimistischer dan vorig jaar.'

We doen het niet slecht in biotechnologie, meent Mosmuller. Nederland behoort tot de topvijf-landen in Europa, na onder meer Duitsland en Engeland.

Europa, en daarmee Nederland, loopt echter vijftien jaar achter op ontwikkelingen in de VS, stelt Mosmuller. Amerikaanse biotechbedrijven zoals AmGen en Genentech hebben inmiddels een miljardenomzet.

De impact van biotechnologie zal blijven toenemen, verwacht Mosmuller. De sector is één van de motoren van de kenniseconomie. Bij 40 procent van de geneesmiddelen die worden verkocht, speelt biotechnologie een rol, onder meer bij de productie. Bij geneesmiddelen die in ontwikkeling zijn, is dat zelfs 80 procent.

Consultancybureau Ernst en Young (EY) is, in een vorige week verschenen inventarisatie, pessimistischer over de biobedrijvigheid in Europa. In 2003 bedroeg de omzet van biotechnologiebedrijven 6,6 miljard euro. In 2002 was dat 16 procent meer. Wel, concludeert EY, zijn verliezen deels weggewerkt. Biotechbedrijven in Europa - EY kijkt voornamelijk naar grote bedrijven - leden in 2003 een nettoverlies van 485 miljoen euro. In 2002 was dat 2,6 miljard euro, het vijfvoudige.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden