Aantal beschikbare koopwoningen in Amsterdam daalt in recordtempo

Het aantal Amsterdamse woningen dat te koop staat, is de afgelopen drie jaar in recordtempo gedaald. De percentuele afname bedroeg bijna 63 procent, terwijl het aantal beschikbare koopwoningen landelijk met 35 procent afnam. Dat blijkt uit het onderzoek van statistiekbureau Calcasa.

De Van Heemskerckstraat in de Zeeheldenbuurt in Amsterdam. Beeld anp
De Van Heemskerckstraat in de Zeeheldenbuurt in Amsterdam.Beeld anp

Uit de cijfers van Calcasa, een statistiekbureau dat is gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, blijkt bovendien dat de looptijd van te koop staande woningen steeds korter wordt. Eind 2016 werd 95 procent van de koopwoningen in Amsterdam, Haarlem en Utrecht binnen een jaar verkocht, terwijl dit een jaar eerder varieerde tussen 83- (Haarlem) en 90 procent (Amsterdam).

Calcasa noemt het opvallend dat Rotterdam Amsterdam voorbijstreeft als het om de prijsstijging van appartementen gaat. In de Maasstad stijgen de prijzen voor appartementen met 12,4 procent het hardst van heel Nederland. Amsterdam volgt met 12,2 procent.

De gemiddelde prijs voor een appartement ligt in Amsterdam echter nog steeds een stuk hoger, 379 duizend euro, tegenover 163 duizend in Rotterdam. En ook als het gaat om de prijsstijging van alle koopwoningen, dus niet alleen appartementen, blijft Amsterdam koploper. In de hoofdstad stegen de woningprijzen met meer dan 34 procent tot een gemiddelde van 383 duizend euro, terwijl de landelijke toename 15 procent bij een koopsom van 262 duizend euro bedroeg.

Alleen Den Haag nog goedkoper dan voor de crisis

Het CBS en het Kadaster publiceerden maandag ook cijfers over januari, waaruit bleek dat de prijzen van koopwoningen in Nederland de afgelopen maand eveneens bleven stijgen. Zo moesten mensen in januari 2017 gemiddeld 6,4 procent meer voor een huis betalen dan in januari 2016.

Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld ruim 14 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich inmiddels weer op het niveau van januari 2006.

Gemiddeld zijn huizen nog steeds 10 procent goedkoper vergeleken met de piek in augustus 2008, maar dit geldt sinds kort niet meer voor Rotterdam. Uit eerdere cijfers van CBS en het Kadaster bleek namelijk dat koopwoningen daar voor het eerst duurder zijn dan voor de crisis.

In Rotterdam daalden de prijzen na het hoogtepunt in 2008 met bijna 16 procent tot een dieptepunt in 2013, maar ligt het prijspijl nu, drie jaar later, zelfs 2 procent hoger dan in 2008. Van de vier grote steden is nu dus alleen nog Den Haag betaalbaarder dan op het hoogtepunt in 2008.

Lees ook

Huizenprijzen sinds 2002 niet zo sterk gestegen, Rotterdam duurder dan voor de crisis.

Wie op gewilde plekken een huis wil kopen, ontkomt er haast niet aan een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Drie tips voor woningzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden