Aantal bedrijven met varkenspest loopt op tot tien

Het afgelopen weekeinde is op vier varkenshouderijen in Oost-Brabant varkenspest vastgesteld. Het totaal aantal besmette bedrijven is daarmee opgelopen tot tien....

Van onze verslaggevers

EINDHOVEN

De vier bedrijven die sinds vrijdag besmet bleken, liggen in het het afgegrendelde gebied rond de dorpen Venhorst en Odiliapeel. Er zijn geen nieuwe maatregelen nodig, liet het ministerie van Landbouw zondagavond weten.

Vanochtend begint de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees met de preventieve ruiming van alle varkens in een gebied met een straal van twee kilometer rondom het bedrijf in Venhorst waar de ziekte zich vorige week voor het eerst openbaarde.

De operatie treft 26 bedrijven en gaat 30 duizend dieren de kop kosten. Ze worden afgevoerd naar Venhorst om met stroomstoten te worden gedood in een installatie die speciaal voor dit doel wordt neergezet. Onbekend is nog hoeveel de ruimoperatie gaat kosten.

Alleen de directe schade van het vernietigen van de varkens wordt vergoed. Andere kosten, zoals omzetschade en inkomstenderving door leegstand van de stallen, zijn 'in beginsel ondernemingsrisico', vindt het ministerie van Landbouw.

De schadevergoedingen komen uit een fonds waarin bijna 100 miljoen gulden zit. Rijk en het landbouwbedrijfsleven hebben daaraan ieder de helft bijgedragen.

Zaterdag bracht minister Van Aartsen van Landbouw een bezoek aan het getroffen gebied. Hij bezocht het bedrijf waar de ziekte het eerst werd vastgesteld. De bewindsman trof daar nogal wat emoties aan, zei hij na afloop.

Volgens Van Aartsen treft de gedupeerde bedrijven en varkensboeren geen enkele blaam. De minister zei er niet helemaal zeker van te zijn dat alles onder controle is. 'Wel zeker is dat we afdoende maatregelen hebben getroffen om de zaak onder controle te krijgen en te houden.'

De varkenspest treft ook amazone Anky van Grunsven. Wegens het vervoersverbod voor vee mag de in Gemert wonende wereldkampioene dressuur haar paarden niet vervoeren. Haar deelname aan de wereldbekerwedstrijd in Parijs komt daarmee in gevaar. De wedstrijd is over twee weken. Het verbod geldt voorlopig voor dertig dagen.

Hoe dramatisch de gevolgen van de varkenspest ook mogen zijn, Brabant liet zich het carnaval niet afpakken. In de paar plaatsen waar de traditionele optocht niet doorging uit vrees voor een verdere besmetting door boerenwagens, barstte het volksfeest in alle hevigheid los. Elders, waar alle voertuigen uit de stoet waren verbannen, grepen carnavalisten dat besluit juist aan om er de draak mee te steken.

In Uden zette het carnavalscomité een elfkroegentocht uit, nadat de optocht was afgeblazen. De gemeente hield de dweilroute vrij van alle verkeer, waarop een ouderwets straatfeest ontstond. Het gemeentebestuur en de optochtcommissie bekijken nog of de opgetuigde wagens kunnen worden opgeslagen voor volgend jaar.

Nederlandse tractoren die vandaag meerijden in de carnavalsstoet van KLeef worden gezamenlijk gedesinfecteerd voordat ze de grens oversteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden