Aantal bankmiljonairs stijgt weer in Nederland

Het aantal Nederlandse bankiers dat meer dan een miljoen euro per jaar verdient, is in 2013 voor het eerst in een paar jaar weer gestegen. In 2012 waren het er 27, een jaar later 32.

Beeld ANP

Dit blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de European Banking Authority (EBA), de Europese bankentoezichthouder. Van deze 32 Nederlandse grootverdieners ontvingen er 27 tussen de één en twee miljoen euro per jaar. Vijf bankiers kregen meer dan twee miljoen euro op hun rekening.

In 2011 telde Nederland nog 36 'beloningsmiljonairs' in de financiële sector en het jaar daarvoor ontvingen zelfs nog 43 medewerkers van Nederlandse banken een beloning (inclusief bonus) van minimaal een miljoen euro per jaar.

Dat de topbeloningen in de Nederlandse financiële sector in 2013 weer toenamen na jaren van daling, is niet verwonderlijk. Na de kredietcrisis moesten de banken een paar jaar wonden likken en stonden de winsten sterk onder druk. In 2013 was het ergste leed geleden en konden de topsalarissen in de Nederlandse financiële sector de wereldwijde trend omhoog weer volgen. Ook in andere bedrijfstakken stijgen de topsalarissen harder dan die van de gemiddelde werknemer. En het gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen.

Wisselkoerseffecten

De nieuwe cijfers van de EBA lijken die trend overigens te logenstraffen. De EBA meldt namelijk dat het aantal bankiers in de Europese Unie dat minimaal een miljoen euro per jaar verdient in 2013 is gedaald van 3.530 naar 3.178. Maar die daling is volledig toe te schrijven aan wisselkoerseffecten. Tweederde van de EU-bankiers werkt in Londen en krijgt in Britse ponden uitbetaald. Omdat de wisselkoers van het pond in vergelijking met de euro in 2013 is gedaald, daalde ook het salaris van Britse bankiers uitgedrukt in euro's.

Banken in de Angelsaksische EU-landen Verenigd Koninkrijk en Ierland tellen in verhouding de meeste grootverdieners. Veruit de meeste rijke bankiers werken in Groot-Brittannië (Londen), niet alleen absoluut gezien (2086), maar ook relatief: bijna één op de tweehonderd bankiers in de Londense City is een salarismiljonair. De hoogste salarissen worden betaald door zakenbanken. Dat zijn banken die voor eigen rekening beleggen en zich specialiseren in complexe dienstverlening aan grote bedrijven en overheden (dus geen consumenten).

Beloningsnormen

De EBA constateert grote verschillen tussen EU-landen in de beloningsnormen voor bankiers. Zo varieert de verhouding tussen de vaste (het salaris) en variabele (de bonus) beloning aanzienlijk. De gemiddelde bankiersbonus in 2013 was 104 procent van het vaste salaris. In Nederland was die verhouding ondergemiddeld: 91 procent.

Dat is een stuk lager dan voorheen. Volgens de EBA anticipeerden banken in 2013 al op Europese regelgeving die een jaar later van kracht werd. Sinds 2014 mag de variabele beloning voor bankiers in de EU maximaal 100 procent van het salaris bedragen. Met toestemming van de aandeelhouders kan dat verhoogd worden tot 200 procent. In Nederland is dit jaar aangescherpt: bankiersbonussen mogen hier maximaal 20 procent van het salaris zijn.

De EBA constateert dat banken in landen als het Verenigd Koninkrijk, waar traditioneel hoge bonussen worden betaald, wegen zoeken om de strengere beloningsregels te omzeilen, zoals het uitbetalen van 'toeslagen'.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden