Aantal banen financiële sector Amsterdam met kwart gedaald

De werkgelegenheid bij de belangrijkste onderdelen van de financiële sector in Amsterdam is sinds 2001 gedaald met een kwart.

Van onze verslaggevers Frank van Alphen en Robert Giebels

Het verlies aan werkgelegenheid staat haaks op de ambitie om van Nederland een internationaal financieel centrum te maken. In een internationale vergelijking van financiële centra daalde Amsterdam dit jaar met zeven plaatsen naar de 31ste positie. Amsterdam concurreert met steden als Londen (1), Genève (9) en Parijs (19).

Zuidas

Aan de Zuidas, waar veel financiële instellingen gevestigd zijn, liep het aantal financiële banen terug van 4.351 begin 2008 naar 3.815 in het derde kwartaal van dit jaar. Deze afname werd niet goedgemaakt door de verhuizing van pensioenuitvoerder APG met 500 werknemers naar de Zuidas.

‘De daling van hoogwaardige werkgelegenheid in de financiële sector is te wijten aan structurele factoren’, zegt Ewald Engelen, financieel geograaf aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Nederland heeft als financieel centrum een mooi verleden, maar weinig toekomst.’

Holland Financial Centre (HFC), een lobbyclub van grote financiële instellingen en de overheid die wil dat Nederland zich profileert als financieel centrum op het gebied van onder meer pensioenbeheer, erkent dat de werkgelegenheid is gedaald sinds 2001. Maar HFC denkt de trend te kunnen keren. Ook hanteert het centrum een bredere definitie voor de financiële sector: ook accountants, ict-toeleveranciers en advocaten tellen mee, waardoor de procentuele daling lager uitvalt.

Vermogensbeheer

De afname van de werkgelegenheid is het afgelopen decennium het grootst geweest bij het vermogensbeheer. Daar verdween de helft van de achtduizend banen. ‘Luxemburg is erg succesvol geweest met het aantrekken van beleggingsfondsen. Die slag heeft Amsterdam gemist’, zegt Engelen.

Rond de beurshandel verdwenen de afgelopen jaren 700 arbeidsplaatsen.

Het ABN Amro-hoofdkantoor in Amsterdam. (ANP) Beeld Joost van den Broek
Het ABN Amro-hoofdkantoor in Amsterdam. (ANP)Beeld Joost van den Broek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden