Aanpak winkelgebieden moeilijk van de grond

Het streven van overheden en marktpartijen om binnenstedelijke winkelgebieden compacter en hoogwaardiger te maken, komt maar moeilijk van de grond. Wat belemmerend werkt is dat veel gemeentebestuurders ontvankelijk zijn voor de lokroep van projectontwikkelaars. Nu de crisis voorbij is, zien zij weer extra kansen voor de bouw van nieuwe winkelgebieden aan de randen van steden, waar de grondprijzen lager zijn.

Winkelpanden in Geleen (2011) Beeld anp
Winkelpanden in Geleen (2011)Beeld anp

Dit zeggen betrokkenen tegen de Volkskrant. Gemeenten, provincies, het Rijk en belangenorganisaties in de detailhandel, vastgoedsector en financiële wereld zijn het er in theorie over eens op welke manier de winkelleegstand en verloedering moeten worden bestreden. Dat kan volgens hen alleen door bestaande winkelgebieden compacter te maken en om te bouwen tot bruisende locaties waar van alles te beleven valt.

Bijna een jaar na de presentatie van de 'Retailagenda' van minister Kamp van Economische Zaken, waarin deze aanpak is vastgelegd, valt van eensgezindheid in de praktijk nog weinig te merken. Zo koos de gemeenteraad van Assen donderdagavond voor de komst van een factory outletcenter, naast het TT-circuit langs de A28. Dat bouwplan staat haaks op de Retailagenda en maakt het winkelgebied in de Asser binnenstad nog kwetsbaarder dan het al is. In onder meer Winschoten, Zevenaar en Halfweg speelt dezelfde discussie.

'De spanning tussen wat wij willen bereiken en wat er op tal van plekken in het land gebeurt, is er nog steeds', zegt Marijke van Hees, voorzitter van de regiegroep Retailagenda en voormalig PvdA-wethouder in Enschede. 'Ik heb geen toverstafje. Ik kan het niet afdwingen en de minister ook niet. Het moet lokaal gebeuren. En politiek is niet alleen rationalisatie. Ik snap hoe de democratie werkt. Toch vind ik het wel bijzonder dat we het over de Retailagenda zo snel met elkaar eens zijn geworden. Er is geen cynisme. Niemand kan het meer alleen en iedereen is zich daarvan bewust.'

Koopkastelen

Omvallende winkelketens en treurige winkelstraten vertellen een urgent verhaal: het moet anders. Hoe kansrijk is vernieuwing als aan de randen van steden concurrerende koopjesparadijzen verrijzen? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden