Aanpak hoge beloning verjaagt trustkantoor

Het wetsvoorstel van minister Bos van Financiën om hoge bonussen fiscaal aan te pakken, maakt Nederland minder aantrekkelijk als vestigingplaats voor trustkantoren van opkoopfondsen (private-equityfondsen)....

Dat blijkt volgens André Nagelmaker, voorzitter van VIMS (Vereniging Internationaal Management Services), uit een onderzoek naar de positie van de Nederlandse trustsector dat onlangs is gepubliceerd.

‘Er ligt een ongenuanceerd wetsvoorstel voor de aanpak van excessieve beloningen. Dat schrikt bijvoorbeeld private-equityfondsen af die hun activiteiten coördineren via een trustkantoor in Nederland’, zegt Nagelmaker.

De managers van deze opkoopfondsen betalen nu nauwelijks belasting. Hun beloning bestaat bij de start van het fonds uit aandelen. Die zijn op dat moment nog weinig waard. Als het fonds een succes is, knalt de waarde van de aandelen omhoog. Omdat de aandelen in box III, voor sparen en beleggen, vallen, betaalt de manager slechts 1,2 procent over deze aandelen. Ter vergelijking: het hoogste tarief bij de inkomstenbelasting is 52 procent.

Als het voorstel van Bos wordt aangenomen, moeten managers van opkoopfondsen 52 procent betalen over deze component van hun beloning. Volgens Nagelmaker mag het tarief best omhoog, maar is de sprong naar 52 procent een brug te ver. ‘Een verhoging naar 25 procent zou de sector wel accepteren, is mijn indruk.’

Volgens Nagelmaker maken bedrijven zich ook zorgen over de wettelijke mogelijkheid de belasting met terugwerkende kracht te heffen. ‘Dat geeft veel onzekerheid’, aldus Nagelmaker.

Nederland is een favoriete pleisterplaats voor trustkantoren. Volgens het onderzoek van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) telt Nederland 20 duizend trustkantoren. Deze kantoren brachten in 2006 1,3 miljard euro vennootschapsbelasting op, 7 procent van de totale opbrengst van deze winstbelasting.

De trusts zijn zowel van bedrijven (80 procent) als van rijke particulieren (20 procent). Concerns hangen bijvoorbeeld hun internationale activiteiten onder een houdstermaatschappij in Nederland. Omdat Nederland belastingverdragen heeft met veel landen en een deelnemingsvrijheid kent, kunnen deze bedrijven zo belasting besparen. De belastingverdragen zijn afgesloten om te voorkomen dat grote multinationals, zoals Shell en Philips, meerdere keren belasting moesten betalen over de winst van hun dochters.

Trustkantoren worden vaak geassocieerd met brievenbusmaatschappijen en belastingontduiking. Onder meer omdat bedrijven als Enron en Parmalat tientallen Nederlandse dochterbedrijven hadden. Volgens Nagelmaker klopt dat beeld niet. ‘Bedrijven voorkomen met een trust dat ze dubbel belasting betalen. Het komt ook regelmatig voor dat concerns hier beginnen met een trust en later besluiten in Nederland een deel van hun hoofdkantoor te vestigen.’

De trustkantoren zijn volgens de SEO-onderzoekers belangrijk voor Amsterdam als internationaal financieel centrum. Ze maken gebruik van grote Nederlandse aanbieders als Fortis Intertrust en Equity Trust.

Bij trustkantoren werken 1.700 mensen. Indirect leveren ze 1.300 banen op voor onder meer juristen en fiscalisten. De kantoren zijn goed voor een toegevoegde waarde van 1,8 miljard euro. Driekwart bestaat uit belastinginkomsten en de rest uit omzet van de trustkantoren en toeleveringsbedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden