Aanpak bonussen Heineken wekt woede beleggers

Het tussentijds afzwakken van de prestatievoorwaarden voor twee bonussen voor de Heineken-top heeft donderdag op de aandeelhoudersvergadering tot een aanvaring geleid. Grote en kleine beleggers zijn zo boos over dat 'hercalibreren' van de eisen door de bierbrouwer, dat ze tegen de goedkeuring van het beleid van de commissarissen stemden.

Wilco Dekker
Beeld van de aandeelhoudersvergadering Beeld anp
Beeld van de aandeelhoudersvergaderingBeeld anp

Het inzetten van dat ongebruikelijke en zware middel ging Heinekens president-commissaris Hans Wijers weer te ver. Hij noemde de tegenstem 'disproportioneel' en 'ongepast'.

De aanvaring in de Beurs van Berlage draait om het tussentijds versoepelen van de eisen voor twee langetermijnbonussen. Door de 'moeilijke economische omstandigheden' van vorig jaar zijn criteria nu al onhaalbaar, waardoor de bonus zou komen te vervallen.

Doordat de raad van commissarissen de voorwaarden heeft afgezwakt houden topman Jean-Francois van Boxmeer en financieel directeur René Hooft Graafland nu kans op een miljoenenbonus, hoewel de oorspronkelijke prestaties niet zijn gehaald. Ook 750 senior managers in de 170 landen waar Heineken actief is, komen nog in aanmerking voor hun (lagere) bonus.

null Beeld anp
Beeld anp

Uitdagende doelen
De Heineken-top was bang dat deze 750 managers niet meer gemotiveerd zouden zijn om de 'uitdagende doelen' voor dit en volgend jaar te halen als ze toch geen kans meer maakten op hun extraatje, legde Heineken-commissaris Maarten Das (verantwoordelijk voor de beloning) de aandeelhouders uit. Ze zouden zelfs kunnen vertrekken. Daarom werden de eisen versoepeld. Heineken doet daarmee niks tegen de regels, aldus Das, want commissarissen mogen tussentijds ingrijpen in de beloning.

Maar volgens de geest van de code voor goed bedrijfsbestuur mag dat om bonussen te kunnen beperken als de prestaties tegenvallen. Juist niet om ze alsnog uit te delen door de voorwaarden af te zwakken, stelde Faryda Lindeman van MN, de pensioenuitvoerder die donderdag namens grote institutionele beleggers het woord voerde bij Heineken.
Lindeman noemde het 'schokkend' dat de managers bij de 150 jaar oude bierbrouwer blijkbaar alleen met een bonus te motiveren zijn.

De beleggersvereniging VEB trok een vergelijking met Ajax, waar Wijers ook president-commissaris is. 'Het is alsof je de spelers, als ze geen kampioen meer kunnen worden, dan maar de bonus van 3 ton geeft als ze niet degraderen. Omdat je bang bent dat ze er anders met de pet naar gooien.'

null Beeld anp
Beeld anp

Weer gedoe
De VEB wees erop dat er al voor de vierde keer in vijf jaar gedoe is bij Heineken over de beloning. Vorig jaar kreeg Van Boxmeer al een bonus waarvoor hij niets anders hoefde te doen dan op zijn post te blijven. Omdat er over het hercalibreren zelf niet kon worden gestemd lieten de aandeelhouders hun onvrede donderdag blijken bij de goedkeuring van het beleid van de commissarissen. Ruim 20 procent stemde daartegen. Zonder de steun voor de commissarissen van de bevriende Heineken Holding (van de familie) en een Mexicaanse grootaandeelhouder, zou een meerderheid van de 'gewone' aandeelhouders tegen zijn geweest.

Wijers vond de tegenstem ongepast omdat de commissarissen 'handelden in het belang van de aandeelhouders en de onderneming'. MN en VEB riepen Heineken op hun beurt op ervoor te zorgen dat de aandeelhoudersvergadering volgend jaar niet weer wordt overschaduwd door een rel over de beloning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden