Aannemers klikken NMa-boete omlaag

De recordboete voor de 345 bouwbedrijven die zich in de jaren tussen 1998 en 2001 schuldig maakten aan verboden prijsafspraken, is uiteindelijk fors lager uitgekomen....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Een woordvoerder van de NMa wijst erop dat het bedrag van 135 miljoen van ruim twee maanden geleden slechts een 'globale schatting' was. De toezichthouder heeft zich, achteraf bezien, verkeken op het aantal bedrijven dat aanspraak kon maken op de zogenoemde 'clementiekorting'. Die korting - voor bedrijven die de NMa bruikbare informatie verschaffen - kan oplopen tot 50 procent van de oorspronkelijk opgelegde boete.

De bouwbedrijven blijken erg scheutig te zijn geweest met het verschaffen van informatie over illegale praktijken van concurrenten. De NMa heeft deze bedrijven daarvoor beloond met fikse kortingen. Naast de clementiekorting krijgen de 345 bedrijven ook nog een korting van 15 procent omdat zij hebben meegewerkt aan de versnelde procedure. Dat scheelt de NMa jaren aan procederen. Ten slotte hebben 111 kleinere boosdoeners nog recht op een korting van 15 procent voor kleine en middelgrote bedrijven. Onder de bestrafte aannemers bevinden zich zeven buitenlandse bouwbedrijven.

De betaalde boetes gaan naar de schatkist. De bouwbedrijven hebben al 63 miljoen euro betaald dan wel toegezegd. De NMa kreeg van 121 bedrijven een verzoek om vermindering van de boete omdat zij het bedrag niet konden betalen. Daarom mogen 75 bedrijven de boete gespreid betalen.

De opgelegde boetes lopen uiteen van bijna 19 miljoen euro voor BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, tot enkele duizenden euro's voor kleine aannemers. Bij de grote betalers zitten vrijwel alle bekende Nederlandse bouwbedrijven. Zowel wegenbouwers Heijmans en Stevin als aannemers als Vermeer en Koop Tjuchjem moeten vele miljoenen op tafel leggen.

Het overgrote deel van de 345 bedrijven komt er echter vanaf met een boete van enkele tonnen of aanzienlijk minder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden