Aanleg spitsstroken komt volgens ministerie te vroeg
De oproep van Bovag en RAI om spitsstroken aan te leggen op gedeelten van de snelwegen A 1 en A 12 heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat verbaasd....
Van onze verslaggever
DEN HAAG
Al sinds 1996 is op de A 27 (Houten-Lunetten) bij wijze van proef een spitsstrook in gebruik, en sinds 1997 op de A 28 (Den Dolder-De Uithof). Juist maandag is een derde proef begonnen op de verbindingsweg van de A 73 naar de A 50 bij knooppunt Ewijk.
De uitkomsten van die proeven worden na de zomer bekendgemaakt. Pas dan zal bekeken worden of de spitsstrook daadwerkelijk op sommige andere weggedeelten kan worden ingevoerd. 'Maar spitsstroken zullen nooit dé oplossing voor de fileproblematiek vormen', meent Verkeer en Waterstaat.
Een spitsstrook kan volgens het ministerie alleen worden aangelegd op wegen waar al een uitbreiding van rijbanen is gepland. Er wordt dan tijdens de spitsuren gebruikgemaakt van de vluchtstrook als rijstrook.
Speciaal aangelegde vluchthavens naast die strook moeten de verkeersveiligheid gaan waarborgen.
Of die verkeersveiligheid nog afdoende is, wordt juist tijdens de evaluatie van de proeven bekeken, zegt het ministerie. Ook kan dan cijfermatig worden onderbouwd of de spitsstrook daadwerkelijk heeft geholpen de files te bestrijden.
Overigens staan de wegvakken waar de Bovag en de RAI spitsstroken willen zien, allebei op de nominatie voor verbreding na het jaar 2000. Ze zouden op basis van de voorwaarden van Verkeer en Waterstaat in beginsel dus in aanmerking komen voor de aanleg van een spitsstrook.