Aangifte AFM tegen Ed Maas

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangifte gedaan tegen topman Ed Maas van vastgoedfonds VHS. De voormalige voorzitter van de LPF zou de koers van zijn eigen beursfonds hebben gemanipuleerd door in het geheim aandelen bij te kopen....

Dat bevestigen OM en AFM. Het onderzoek spitst zich toe op de transacties van Maas' zakenpartner Eddy de Kroes. Deze vleeshandelaar en kennis van Maas heeft in 2002 en 2003 aandelen VHS bijgekocht via Staalbankiers. De opdracht deze aandelen te kopen was echter afkomstig van Ed Maas, stelt De Telegraaf op basis van een intern rapport van Staalbankiers. Staalbankiers was in die periode de huisbankier van Ed Maas en VHS.

Voor de aandelentransacties zou De Kroes de aparte stichting '23 april bv' hebben opgericht. Maas, die geen zeggenschap heeft over deze stichting, had in 2002 en 2003 geregeld telefonisch contact met Staalbankiers om via deze aparte bv aandelen VHS bij te kopen. Volgens het interne rapport zijn er telefoongesprekken gevoerd waaruit blijkt dat Maas ook transacties opgaf op momenten dat hij volgens beursregels niet had mogen handelen.

Advocaat Oscar Hammerstein verwerpt namens Maas en VHS de aantijgingen. De aankopen van Eddie de Kroes zijn 'uitsluitend uitgevoerd' door Staalbankiers, zegt hij. De Kroes had hiervoor een schriftelijke machtiging gegeven en Staalbankiers financierde de aankopen.

Volgens Hammerstein is Maas nooit gemachtigd geweest te handelen via de rekening van De Kroes. Wel is er geregeld contact geweest tussen Staalbankiers en Maas over de order van De Kroes, zegt Hammerstein. Dat zou op verzoek van Staalbankiers zijn gebeurd.

Het OM moet nu onderzoeken of Maas strafbaar heeft gehandeld. Het niet melden van transacties bij de AFM is alleen strafbaar als er een overeenstemming bestaat tussen Maas en De Kroes over de gedane aankopen.

De aangifte van de AFM komt in de openbaarheid op een moment dat de toezichthouder aankondigt meer werk te willen maken van koersmanipulatie. In de huidige wet kunnen alleen effecteninstellingen zich schuldig maken aan koersmanipulatie. Maas kan hoogstens uitlokking verweten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden