Aangeboden woningen Airbnb niet te verzekeren

Huiseigenaren die hun woning via populaire verhuursites als Airbnb en Wimdu verhuren, zijn niet of nauwelijks verzekerd tegen brand, schade of ongelukken van hun gasten. De polissen van particulieren staan tijdelijke verhuur aan toeristen niet toe.

Een uitsnede van de Airbnb-site na een zoekpopdracht in Amsterdam.Beeld Airbnb

Dat zegt een woordvoerder van koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars. Uit een rondgang door de bezorgde Airbnb-verhuurder Ferdy Santoo blijkt dat individuele verzekeraars om uiteenlopende redenen de tijdelijke verhuur uitsluiten van de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen.

De Airbnb-verhuur is op dit moment niet verzekerd, omdat die 'een te hoog risico op schade' met zich meebrengt, of omdat de particulieren verhuurders 'geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebben', aldus de inventarisatie van Santoo.

De verwarring rond de verzekeringen bij vakantieverhuur is exemplarisch voor de invloed van Airbnb op de woningmarkt. Overheden en verzekeraars hebben geen pasklaar antwoord op de explosieve groei van de verhuur van woonhuizen aan toeristen en de daarmee gepaard gaande overlast.

Commerciële kansen
Ondertussen zien de verzekeraars ook commerciële kansen. Een woordvoerder van Nationale-Nederlanden (NN) zegt dat de verzekeraar per 1 januari 2015 met een speciale, waarschijnlijk duurdere verzekering komt, die is toegesneden op de Airbnb-verhuur. 'De actualiteit dwingt ons om ons flexibeler op te stellen. We komen volgend jaar met specifieke nieuwe voorwaarden voor wie zijn huis als particulier commercieel wil verhuren.'

Afgelopen weekeinde bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat huiseigenaren, met name in Amsterdam, zich weinig aantrekken van de bestaande wetten en regels wanneer zij hun woning via Airbnb onderverhuren. Onderdeel van de problematiek is het feit dat de aan toeristen verhuurde woningen vaak niet of onvoldoende verzekerd zijn door de huiseigenaren.

Een woordvoerder van Airbnb zegt dat er een bij het pakket behorende 'verhuurdersgarantie' is geregeld voor iedereen die zijn woning onderverhuurt via de Amerikaanse website. Die dekt, tot een bedrag van 700 duizend euro 'schade aan de woning, inclusief brandschade', aldus Airbnb. De Amerikaanse verzekering kent echter vele mitsen en maren en kan volgens het bedrijf niet worden gezien als vervanging van een woonverzekering.

De Airbnb-app.Beeld AFP

Deeleconomie
Airbnb profileert zichzelf als een exponent van de deeleconomie, waarbij mensen hun woningen en levens delen. Commercieel is de site een groot succes. Op een drukke verhuurdag ontvangt Airbnb naar schatting zeker 50 duizend euro aan commissie van Nederlandse verhuurders.

De website rekent tussen de 6 en 12 procent commissie voor haar bemiddeling en groeit zeer hard. In Nederland is het aantal woningen dat via Airbnb wordt verhuurd in drie jaar tijd gestegen naar zo'n vijftienduizend. De helft daarvan staat in Amsterdam.

Deze gemeente heeft als een van de eerste ter wereld toestemming gegeven voor vakantieverhuur, maar moet constateren dat de regels massaal worden overtreden. In de lopende onderhandelingen over de begroting wordt daarom onder meer gesproken over een verhoging van het handhavingsbudget met bijna 800 duizend euro, aldus betrokkenen. In Amsterdam worden wekelijks illegale hotels en Airbnb-vakantiewoningen gesloten, onder meer omdat ze niet voldoen aan de eisen van brandveiligheid.

Taxiapp
In de vergelijkbare kwestie van Taxi-bedrijf Uberpop, dat bemiddelt tussen particulieren over taxiritjes, is de verzekering van de dienst ook problematisch, aldus de NN-woordvoerder. 'Als je als chauffeur met Uberpop rijdt, ben je niet verzekerd, want je werkt commercieel', zegt zij. 'Dat staat in de voorwaarden van de polis. Maar als passagier ben je wel verzekerd, want dan maak je gebruik van de aansprakelijkheidsverzekering van de chauffeur.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Voor je het weet, krijg ik een miljoenenzaak aan m'n broek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden