Aandelenbezit toezichthouders bedrijven groeit

Niet alleen bestuurders maar ook toezichthouders (commissarissen) hebben steeds vaker aandelen in het eigen bedrijf. Zo hebben de president-commissarissen van telecombedrijf KPN en bank ING voor meer dan een miljoen euro gestoken in aandelen van de onderneming waarop ze onafhankelijk toezicht moeten houden.

Jeroen van der Veer, voormalig topman van Shell: 'Ik vind dat commissarissen wel aandelen in hun bedrijf mogen bezitten, maar dat ze niet actief mogen handelen.'Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Aandelenbezit door commissarissen is toegestaan maar omstreden. Binnenkort wordt het mogelijk gestimuleerd: een commissie stelt voor dat commissarissen voortaan ook in aandelen en opties betaald moeten kunnen worden, in plaats van alleen in geld.

Kritiek

Dat voorstel is kritisch ontvangen. Volgens de grote beleggers (zoals pensioenfondsen) en de vakbonden moeten commissarissen als toezichthouder onafhankelijk de belangen van alle partijen in en rond de onderneming dienen, onder wie de werknemers en klanten. Als commissarissen zelf aandelen hebben, zouden ze vooral naar de belangen van de aandeelhouders kunnen kijken. Voor bestuurders, die de dagelijkse leiding van het bedrijf hebben, ligt dat anders: beleggers zijn juist vaak blij dat die geld in aandelen van het eigen bedrijf steken, als teken van vertrouwen in het eigen bedrijf.

Een beetje topman zit met miljoenen in zijn bedrijf

Het aandelenbezit in het eigen bedrijf groeit onder bestuurders en commissarissen. De topmannen tonen beleggers er hun vertrouwen mee - en verdienen er vaak goed aan. Lees hier de analyse (+).

Topcommissaris Jeroen van der Veer ziet geen problemen. 'Ik vind dat commissarissen wel aandelen in hun bedrijf mogen bezitten, maar dat ze niet actief mogen handelen. Het gaat om langdurig bezit. Dus wel eventueel langzaam bijkopen, en bij voorkeur niet verkopen. Zo straalt het vertrouwen uit in de onderneming', zegt de president-commissaris van ING én Philips.

Van der Veer, oud-topman van Shell, heeft sinds 2011 voor ruim 1,3 miljoen euro aandelen ING en voor 444 duizend euro aandelen in Philips. Duco Sickinghe, de nieuwe president-commissaris van KPN, heeft dit en vorig jaar voor 1,35 miljoen euro aandelen gekocht van het telecombedrijf. De aandelen moeten worden gemeld bij de financiële toezichthouder AFM. Uit die meldingen blijkt dat topman Feike Sijbesma van chemieconcern DSM als commissaris van Unilever dit en vorig jaar vier keer aandelen kocht in het Brits/Nederlandse concern, voor in totaal 190 duizend euro.

Ook bij andere bedrijven hebben commissarissen geregeld aandelen. Zo kocht Bert Groenewegen, de nieuwe financiële topman van de NS, vorig jaar voor drie ton aandelen in het vastgoedfonds Wereldhave.

Opfrisbeurt

De Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de voorstellen van de commissie-Van Manen. Die boog zich dit jaar over een opfrisbeurt van de regels voor goed bedrijfsbestuur. In het voorstel voor de vernieuwde code-Tabaksblat wordt onder meer geadviseerd commissarissen voortaan ook in aandelen en opties te laten belonen. Volgens de commissie vraagt het bedrijfsleven daarom, en mag het in andere landen ook. Voorwaarde is wel dat het om maximaal de helft van hun beloning gaat. Bovendien mag de commissaris de aandelen niet verkopen tot twee jaar na zijn of haar aftreden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Jeroen Hendriks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden