Aandelen Zalando alleen in Duitsland en Luxemburg te koop

Gerard Reijn
Een medewerker van Zalando in het logistiek centrum in de Duitse stad Erfurt. Beeld ANP
Een medewerker van Zalando in het logistiek centrum in de Duitse stad Erfurt.Beeld ANP

Het is te hopen dat een stel schoenen bestellen bij Zalando makkelijker gaat dan het bemachtigen van een aandeel. Europa's grootste schoenenverkoper, behept met een tomeloze ambitie om nog groter en nog Europeser te worden, gaat vandaag naar de beurs.

Maar de emissie is alleen bestemd voor inwoners van Duitsland en Luxemburg. In andere landen worden de stukken niet te koop aangeboden, althans niet aan particulieren. Voor institutionele beleggers zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, geldt die beperking niet.

Trucje

Ook de prospectus, waarin alle relevante informatie over Zalando (nota bene een Europese vennootschap, SE) is te vinden, is alleen beschikbaar in Duitsland, Luxemburg en voor professionele (institutionele) beleggers. Op de website van Zalando moet de bezoeker aangeven waar hij woont. Als dat niet Duitsland of Luxemburg is, wordt er geen informatie verstrekt.

De woordvoerder van Zalando weet er wel raad op. 'Wij mogen die informatie niet verstrekken buiten Duitsland en Luxemburg. Maar het is heel simpel te omzeilen. Je moet op de website gewoon een fictief adres in Duitsland opgeven, dan krijg je alle informatie.' Die aanpak blijkt niet te werken. Maar de prospectus blijkt wel te vinden via de website van de Duitse beurstoezichthouder Bafin.

Rechtssysteem

Bij de beleggersvereniging VEB wekt de aanpak van Zalando bevreemding. 'Nooit eerder gezien', zegt Niels Lemmers van de VEB over de beperking tot Duitsland en Luxemburg. Dat prospectussen niet worden verspreid in de Verenigde Staten of Japan of Australië, komt vaker voor. Die landen hebben een ander rechtssysteem, dat bepaalt dat die aandelen onder Amerikaans/Japans/Australisch recht vallen als de prospectus daar wordt verspreid. 'Maar dat hebben Europese landen helemaal niet.' Of deze aanpak in strijd is met de Europese regels over het vrije verkeer van mensen, diensten en kapitaal, kon hij niet zeggen.

Lemmers vermoedt dat de beperkte verspreiding van de prospectus te maken heeft met aansprakelijkheid. 'Na de affaire met World Online is wel duidelijk geworden dat de prospectus in Nederland een groot gewicht heeft. Kennelijk ligt dat in Duitsland en Luxemburg iets anders.' Ondanks de beperkte verspreiding van de prospectus kan iedereen vanaf vandaag het aandeel op de beurs kopen. Lemmers: 'Maar mensen die hun stukken op de beurs kopen, kunnen zich niet beroepen op de prospectus. Die geldt alleen voor mensen die bij de beursgang zelf hebben gekocht.'

Beursanalist Tom Muller van Theodoor Gilissen heeft Zalando's aanpak hoofdschuddend aangezien. 'Ze beperken de kring aan wie ze aandelen verkopen nu heel sterk. Terwijl ze natuurlijk hun vaste klanten voorrang hadden moeten verlenen. Dit is heel dom.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden