Aandelen olie-industrie onderuit

De weigering van de twaalf OPEC-landen om hun olieproductie te verminderen is hard aangekomen bij beleggers. Olieproducenten en dienstverlenende bedrijven betalen het gelag.

Eric Van Den Outenaar
Minister van Olie Ali al-Nahim van Saoedi-Arabië staat de pers in Wenen te woord. Beeld reuters
Minister van Olie Ali al-Nahim van Saoedi-Arabië staat de pers in Wenen te woord.Beeld reuters

De prijzen van olie en aandelen van bedrijven in de olie-industrie zijn donderdag fors gedaald nadat de OPEC-landen hadden laten weten dat zij hun olieproductie niet zullen verminderen. De prijs van een vat Brent-olie kelderde met meer dan 6 procent naar 72,84 dollar (58,41 euro), een laagterecord sinds 2010.

Als reactie ging het aandeel van zwaargewicht Shell eveneens met ruim 4 procent onderuit. Ook kleurden de koersen van onder meer bodemonderzoeker Fugro, olieplatformbouwer SBM Offshore en tank-opslagbedrijf Vopak rood. Dit zijn allemaal bedrijven op de Amsterdams beurs die sterk afhankelijk zijn van de olieprijs.

Teleurgesteld

De beleggers zijn teleurgesteld in de OPEC. Het productiekartel houdt het komende half jaar vast aan zijn quotum van 30 miljoen vaten olie per dag. Ze hadden gehoopt dat de twaalf olieproducerende dat zouden terugschroeven om de in de laatste maanden al sterk gedaalde olieprijs een steun in de rug te geven. 'De OPEC had een signaal kunnen afgeven, maar heeft het helemaal laten afweten', zegt analist Quirijn Mulder van ING. 'De markten gaan nu uit van een structurele lagere olieprijs.'

Het is slecht nieuws voor de bedrijven omdat ze de daling direct in hun portemonnee voelen. Volgens analisten heeft Shell bijvoorbeeld een olieprijs van ongeveer 85 dollar nodig om rendabel te kunnen zijn. Shell en ook de andere grote olieproducenten zien de winsten daardoor dalen en stellen investeringen uit. Daar hebben bedrijven zoals Fugro en SBM Offshore op hun beurt last van. Zij leveren allemaal diensten aan de olie-industrie. De aandelen van deze bedrijven staan door de lage olieprijs al lange tijd onder druk. Fugro heeft daarom onlangs al laten weten minder schepen te laten uitvaren. Ook ander bedrijven verlagen hun winstverwachtingen. 'Het aantal orders zal de komende tijd verder afnemen', zegt Mulder.

Overschotten

Volgens energie-analist Hans van Cleef is de reactie van de OPEC begrijpelijk. 'Ze hebben zelf aangegeven dat ze zich comfortabel voelen met een prijs van rond de 100 euro.' Over het hele jaar bekeken ligt de gemiddelde olieprijs, ondanks de sterk daling van de laatste twee maanden, nog steeds rond dat bedrag. 'Ze komen pas op zijn vroegst volgend jaar juni in actie.' Dan komen de twaalf landen opnieuw bijeen.

De olieprijs is de laatste maanden zo hard gedaald vanwege verslechterde economische vooruitzichten in de wereld. Er zijn zorgen over de economie in China en Europa. Doordat bedrijven overal minder olie afnemen, ontstaan er overschotten op de markt, waardoor de prijs steeds verder daalt.

De beleggers nemen dus een voorschot op slechtere tijden. De kans bestaat dat de bedrijven door de lagere olieprijzen verder in de kosten moeten snijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden