Aandeelhouders Shell akkoord met mega-overname BG Group

De aandeelhouders van Shell zijn woensdag akkoord gegaan met de overname van het Britse olie- en gasbedrijf BG Group. Het is de grootste aankoop door een Nederlands bedrijf ooit. Grote aandeelhouders aarzelden lange tijd over de geplande overname vanwege de lage olieprijs.

Ben van Beurden , Charles Holliday, Michiel Brandjes en Hans Weijers voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering van Shell.Beeld anp

Zo keerde eerder deze maand Standard Life zich tegen de deal. Volgens deze grote Britse belegger (goed voor 1,7 procent van de aandelen Shell) is de overname onder de huidige omstandigheden slecht voor de aandeelhouders. De afgelopen maand voerden directeur Ben van Beurden en zijn financiële man Simon Henry een intensieve lobby om aandeelhouders binnenboord te houden. Uiteindelijk gaf ruim 83 procent van het vertegenwoordigde aandelenkapitaal zijn zegen.

Shell bracht in april vorig jaar een overnamebod uit van omgerekend ruim 64 miljard euro. Dat bedrag is inmiddels flink gedaald omdat het merendeel van de overname wordt betaald met aandelen Shell, die onder druk van de dalende olieprijzen aan waarde hebben ingeleverd. De huidige transactiewaarde is circa 47 miljard euro.

Lees ook:

Shell ontslaat personeel, verkoopt bedrijfsonderdelen en stelt investeringen uit, en nog blijft de winst dalen. Er moet - en zal - dus meer gebeuren, denken analisten.

Unilever streefde Shell dinsdag voorbij als grootste Nederlandse beursbedrijf. Is dat alleen dankzij de lage olieprijs of spelen strategie en imago ook een rol?

Vrijwel zeker fors verlies

Bij de huidige lage olieprijs lijdt Shell vrijwel zeker fors verlies op de overname van het gasbedrijf. Maar op langere termijn heeft het samengaan van de twee bedrijven waarschijnlijk grote strategische voordelen. Het slagen van de deal hangt daardoor af van het wankele vertrouwen dat een vat olie over twee of vier jaar weer 50 tot 70 dollar opbrengt.

'Ik ben verheugd over de positieve uitslag en het vertrouwen van aandeelhouders in de strategische logica van de samengang van Shell en BG', zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden. 'We richten ons nu op de afronding van de transactie en zijn in afwachting van de stemmingsuitslag van de vergadering van BG.'

Donderdag stemmen de aandeelhouders van BG over de voorgenomen transactie. Om die te kunnen afronden moet 75 procent van hen instemmen. Shell heeft 15 februari als uitgangspunt voor de afronding.

Profiel BG Group

BG Group ontstond in 1997 door de opsplitsing van het gasconcern British Gas. Het deel dat gas en stroom levert aan met name Britse bedrijven en huishoudens, ging daarbij verder onder de naam Centrica. BG houdt zich bezig met het zoeken en boren naar gas en olie. Het bedrijf is een van de grootste spelers op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en heeft sterke posities in onder meer Brazilië en Australië.

BG presenteert zijn resultaten over 2015 op 5 februari. In een handelsbericht gaf het bedrijf vorige week aan dat de winst naar verwachting minimaal 2,3 miljard dollar zal bedragen. Over de omzet, die in 2014 19,6 miljard dollar bedroeg, liet BG zich nog niet uit.

Bij BG werken ruim 5.200 mensen in 24 landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden