NieuwsTopsalarissen

Aandeelhouders SBM blokkeren salarisverhoging topman

Covid-19 tast nu ook de inkomens van de topmannen in het bedrijfsleven aan. Woensdag moesten de topbestuurders van offshorebedrijf SBM en van vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield veren laten.

Ceo Bruno Chabas van SBM kreeg door verzet van aandeelhouders niet de geplande salarisverhoging van 20 procent tot 960 duizend euro. Beeld Dijkstra bv
Ceo Bruno Chabas van SBM kreeg door verzet van aandeelhouders niet de geplande salarisverhoging van 20 procent tot 960 duizend euro.Beeld Dijkstra bv

Bij SBM ging dat niet zonder slag of stoot. Tijdens de aandeelhoudersvergadering, die vanwege de epidemie middels videobellen werd gehouden, stond de herbenoeming van bestuursvoorzitter Bruno Chabas op de agenda, en ook diens beloningspakket. Die herbenoeming, daar hadden de aandeelhouders geen problemen mee. Maar over de verhoging van zijn salaris, met 20 procent tot 960 duizend euro, hadden veel aandeelhouders vragen. Daarop trokken de commissarissen van SBM het voorstel voor de salarisverhoging tot nader order in. Het gebeurt bijna nooit dat aandeelhoudersvergaderingen zich met succes keren tegen salarisverhogingen van bestuurders.

Het salaris van Chabas was al sinds 2013 niet meer veranderd. Het concern raakte verstrikt in een omkopingsaffaire in Brazilië. Nu wilden de commissarissen een fikse loonsverhoging uitdelen, maar het bedrijf is midscheeps getroffen door het inzakken van de olie- en dus de offshoremarkt, dus wilden de aandeelhouders daar niet aan. Overigens bestaat het inkomen van Chabas uit wel iets meer dan alleen een stagnerend salaris: dankzij bonussen en andere inkomsten verdiende hij vorig jaar 4,1 miljoen euro.

De aandeelhouders waren wel kritisch op het inkomen van Chabas, maar niet op het inkomen dat ze zelf gingen trekken. Waar tientallen andere bedrijven hun dividend hebben bevroren, wilden de aandeelhouders wel dividend hebben. Dat kost SBM 150 miljoen euro.

Heel anders ging het bij vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield. Bestuursvoorzitter Christophe Cuvillier en financieel bestuurder Jaap Tonckens leverden ‘uit solidariteit met de medewerkers’ 25 procent van hun salaris in. Ook het hoger management deed mee aan deze offeractie. Eerder leverden de toplieden van Air France-KLM, Action en bouwbedrijf BAM salaris in, allen met verwijzing naar covid-19.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden