nieuwsbeloningsbeleid Euronext

Aandeelhouders op oorlogspad: ook beloning baas Euronext weggestemd

Aandeelhouders zijn op het oorlogspad tegen exorbitante topinkomens. Nadat eerder dit voorjaar de beloningsplannen voor Wolters Kluwer-baas Nancy McKinstry werden weggestemd, zetten de aandeelhouders donderdag ook een streep door het beloningsbeleid van beursuitbater Euronext.

Wilco Dekker
Euronext-topman Stéphane Boujnah. Beeld REUTERS
Euronext-topman Stéphane Boujnah.Beeld REUTERS

36,8 procent van de aandeelhouders stemden tegen de bestuurdersbeloning van topman Stéphane Boujnah, terwijl minimaal 75 procent had moeten voorstemmen.

Euronext is dit jaar al het zesde beursgenoteerde bedrijf waar de commissarissen – die over de beloning gaan – hun huiswerk over moeten doen. Aandeelhouders hebben al langer grote moeite met flinke en slecht onderbouwde stijgingen van de beloning van toplieden.

Maar de beleggers hebben nu ook een wapen in handen om er iets tegen te doen. Sinds december moet, nadat de Kamer instemde met een voorstel daartoe van GroenLinks en VVD, minimaal 75 procent van de aandeelhouders instemmen met het beloningsbeleid. Eerder volstond een gewone meerderheid van 50 procent plus 1, waardoor grote loonsverhogingen het toch haalden.

Nieuwe regels

Tot grote irritatie van de aandeelhouders bracht Euronext de forse loonsverhoging voor topman Stéphane Boujnah afgelopen najaar al in stemming, voordat de nieuwe stemregels ingingen. Boujnah verdiende in totaal bijna 2 miljoen euro, waarvan 725 duizend euro basissalaris. Bij normale prestaties van de uitbater van de beurzen van onder meer Amsterdam, Parijs en Brussel gaat de Fransman 34,5 procent meer verdienen. Bij heel goede prestaties kan dat oplopen tot 39 procent.

In oktober stemde 28,1 procent van de aandeelhouders tegen. Volgens de nieuwe regels was het plan dus verworpen, maar onder de oude, toen nog geldende regels niet. Boujnah mag zijn extra beloning dus houden. Wel moeten commissarissen van Euronext een nieuw voorstel maken voor zijn komende beloning, dat wel door minimaal 75 procent moet worden gesteund.

Volgens de aandeelhouders is de beloning van Boujnah te hoog. Ook heeft Euronext niet voldaan aan de wettelijke eis om aan te geven of er rekening is gehouden met het maatschappelijk draagvlak. ‘Het is nu hopelijk duidelijk dat aandeelhouders veel kritischer naar bestuurdersbeloningen kijken dan vroeger’, zegt Rients Abma, de directeur van Eumedion, de belangenbehartiger van institutionele beleggers als pensioenfondsen. ‘Veel meer wordt gekeken of het beloningsbeleid voor een bestuur ook maatschappelijk uitlegbaar is. We hopen dat het nu ook tot commissarissen doordringt om met veel gematigder beloningsvoorstellen te komen.’

Naast Euronext en informatiebedrijf Wolters Kluwer moeten ook chipbedrijf Besi, olieplatformbouwer SBM Offshore, metaalproducent AMG en biotechbedrijf Argen-X met nieuwe plannen komen, omdat hun beloningsbeleid de afgelopen weken is weggestemd.

Lees verder

Streep door beloning best betaalde baas van Nederland dankzij eigen aandeelhouders
Tegenslag voor Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, de best betaalde bestuursvoorzitter in Nederland: aandeelhouders hebben het beloningsbeleid voor de top voor dit jaar verworpen. 48 procent van de aandeelhouders vond de voorgestelde miljoenen voor de Amerikaan te gortig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden