Aandeelhouders Euronext verwelkomen NYSE

AMSTERDAM (ANP) - Beursbedrijf Euronext en zijn Amerikaanse evenknie de New York Stock Exchange (NYSE) hebben dinsdag een belangrijke horde genomen in hun voornemen tot een fusie.

De aandeelhouders van Euronext, dat de aandelenmarkten in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Paris controleert, stemden op een buitengewone vergadering in Amsterdam bijna unaniem voor het bod van ruwweg 10,5 miljard euro van NYSE.

Van de aandeelhouders van Euronext ging 98,2 procent akkoord met de fusie, die 's werelds eerste transatlantische beurs zal scheppen. Ook het beleggingsfonds Robeco, dat eerder reserves had, stemde in. Woensdag zullen de aandeelhouders van de NYSE waarschijnlijk ook voor het samengaan van de twee beurzen stemmen.

De grootste en sterkste

Verder moeten ook verschillende toezichthouders en de Nederlandse regering hun definitieve fiat nog geven. De seinen staan echter op groen. Zo stelde minister Zalm van Financiën maandag dat hij van plan is in te stemmen met het fusieplan, op voorwaarde dat Amerikaanse wetten niet voor bedrijven met alleen een Europese notering gaan gelden. Daarnaast moet de Nederlandse tak van Euronext zorg blijven dragen voor de beurzen in Nederland.

Doel van de fusie tussen NYSE en Euronext is de vorming van het grootste en sterkste beursbedrijf ter wereld. Daarmee denken de twee grote kostenbesparingen te kunnen genereren. Volgens bestuursvoorzitter Jean-François Théodore van Euronext zullen die jaarlijks minimaal 293 miljoen euro bedragen. ,,Dat is een conservatieve inschatting,'' aldus de Fransman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden