Aandeelhouders en bank redden De Vries Robbé

Metaal- en bouwbedrijf De Vries Robbé is uit de geldnood. Gisteren bereikte het een akkoord met aandeelhouder BTG Holdings ....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Vries Robbé ontdekte enkele weken geleden dat het een kat in de zak had gekocht met Witte UK. Deze was tegen grote verliezen opgelopen waardoor het twijfelachtig was of De Vries Robbé nog wel iets zou terugzien van een vordering van 10,5 miljoen gulden op zijn nieuwe 50-procentsdochter.

De Vries Robbé was dubbel ontstemd toen het bedacht dat BTG Holdings kort tevoren zijn 51-procentsbelang in De Vries Robbé had gereduceerd tot 21 procent. Aanvankelijk vond directeur R. van den Hoek dat daar niets mis mee was , ook al was deze transactie in strijd met de 'lock-up' die was vermeld in het prospectus van maart. 'Een schoonheidsfoutje', noemde hij dit toen. Van den Hoek had zelf toestemming gegeven om de lock-up op te heffen. De verkoop was goed voor de aandeelhouders, meende hij. Doordat meer stukken in omloop kwamen, werd het aandeel beter verhandelbaar.

Toen drie weken later bleek dat een voormalige BTG-dochter voor grote problemen zorgde, voelde hij zich verraden door BTG. 'Er was geen sprake van een schoonheidsfoutje', zegt hij nu. Hij had zijn toestemming nooit aan de verkoop mogen geven. 'De tekst in het prospectus is op dit punt niet onjuist.'

Door de publiciteit is het aandeel De Vries Robbé de afgelopen weken gekelderd, waardoor de geldnood verergerde. De onderneming had aandelen in onderpand gegeven bij zijn bank, en die werden steeds minder waard, dus vroeg de bank meer zekerheden en die waren niet voorhanden.

Intensieve onderhandelingen volgden. Vorige week en het gehele weekeinde spraken Van den Hoek en zijn advocaat met de vertegenwoordigers van BTG en de banken. De conclusie werd maandagmiddag gepresenteerd, drie dagen later dan verwacht.

De Vries Robbé krijgt alle verliezen bij Witte vergoed van BTG Holdings. 'En dat is een goed resultaat', aldus Van den Hoek. De verliescompensatie bestaat uit twee delen. BTG verkoopt nog eens 140 duizend aandelen in De Vries Robbé en geeft de opbrengst van circa 4,9 miljoen gulden aan De Vries Robbé die de aandelen overigens al in onderpand had.

In ruil geeft De Vries Robbé 80 duizend van zijn eigen aandelen die het twee weken geleden in onderpand had gekregen terug aan BTG die deze vervolgens aan zijn bank in onderpand geeft. Van den Hoek had niemand verteld van deze 80 duizend aandelen, omdat zijn bedrijf deze niet mocht bezitten. 'Volgens de statuten mogen we maar 140 duizend van onze eigen aandelen in onderpand hebben.'

Op de vraag waarom hij dit onderpand van 80 duizend aandelen teruggeeft, terwijl hij nog niet zeker is van de resterende schadevergoeding, antwoordt Van den Hoek korzelig. 'Dat was nodig om de totale oplossing te realiseren.'

Daarnaast grijpt De Vries Robbé de gelegenheid aan om 140 duizend nieuwe aandelen uit te geven, waardoor het totaal aantal uitstaande stukken uitkomt op 1,55 miljoen. 'Dat is om de groei van ons bedrijf te betalen', aldus de directeur. De bouwonderneming moet deze groei op verschillende manieren voorfinancieren.

Tenslotte springt de bank van De Vries Robbé bij met een extra krediet van 1,5 miljoen gulden aan het bedrijf en zijn dochters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden