Aandeelhouders Ahold keuren vrijwel unaniem fusie met Delhaize goed

De aandeelhouders van Ahold en het Belgische Delhaize hebben maandag als verwacht vrijwel unaniem ingestemd met de fusie van de twee bedrijven. Het nieuwe supermarktconcern Koninklijke Ahold Delhaize, met de hoofdzetel in Zaandam, telt straks 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten.

Topmannen van Ahold bij de stemming op maandag. Beeld anp

De aandeelhoudersvergadering van Ahold in de Amsterdamse RAI verliep rimpelloos, bij de gelijktijdig gehouden vergadering in Brussel van Delhaize was sprake van enig rumoer. Vakbond BBTK protesteerde voorafgaande aan die bijeenkomst tegen de voorgenomen sluiting van winkels en de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Wat die gevolgen precies zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Vast staat wel dat het nieuwe concern dertien winkels in België wil afstoten om problemen met de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) te voorkomen. Nog deze week besluit de BMA of dat toereikend is.

'Historisch besluit'

Ook in de Verenigde Staten, waar zowel Ahold als Delhaize een groot deel van de omzet binnenhaalt, zal het nieuwe fusieconcern winkels moeten afstoten. Analisten schatten dat een kleine honderd winkels, voornamelijk aan de oostkust, van de hand moeten worden gedaan om aan de eisen van de concurrentieautoriteit te voldoen.

De leiding van het nieuwe supermarktconcern verwacht dat die hobbels makkelijk worden genomen en denkt dat de fusie halverwege dit jaar helemaal kan worden afgerond.

Ook de aandeelhouders gaven maandag geen problemen. Van die van Ahold stemde ruim 99 procent met de samensmelting in, van de aandeelhouders van Delhaize gaf ruim 96 procent zijn goedkeuring.

'Een historisch besluit, de juiste combinatie op het juiste moment', noemde voorzitter Jan Hommen van de raad van commissarissen van Ahold de massale steun van de aandeelhouders. Die maakten er in de RAI een uitje van en hielden zich langer op bij de standjes dan bij de vergadering zelf. Mede omdat een van de punten die mogelijk nog wel tot verhitte discussies had geleid, een bonus van een extra jaarsalaris voor topman Dick Boer voor de totstandbrenging van de fusie, zelf al door Ahold van tafel was gehaald na aanzwellende kritiek.

Topmannen van Delhaize bij aandeelhoudersvergadering. Beeld epa

Bonus

De bonusdiscussie werd in Brussel bij de aandeelhouders van Delhaize wel gevoerd. Sterker, ook het voorstel om de Nederlandse topman Frans Muller met een bonus van 1,5 miljoen euro te belonen werd in stemming gebracht. Ruim 59 procent van de aandeelhouders vindt dat Muller die bonus verdient.

Bestuursvoorzitter Dick Boer van Ahold staat straks aan het hoofd van het nieuwe concern. Ahold en Delhaize hebben nu gezamenlijk een omzet van 64 miljard euro. In Europa wordt het nieuwe concern het op drie na grootste supermarktbedrijf. In de Verenigde Staten dringt het de top vijf van grootste supermarktbedrijven binnen.

Samen hebben het Nederlandse en Belgische bedrijf 390 duizend werknemers en 6750 winkels. De ambitie is om over drie jaar minstens 500 miljoen euro per jaar te besparen op inkoop- en overheadkosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.