Aandeelhouder wil opsplitsing ABN Amro

Een aandeelhouder van ABN Amro wil dat het bankbedrijf zich opsplitst. Het gaat om de Britse investeerder TCI Fund Management, dat een belang zou hebben van meer dan 1 procent....

ANP

Bloomberg baseert zich op gesprekken met Patrick Degorce, een van de oprichters van TCI. Volgens de topman is ABN Amro ‘aanzienlijk’ ondergewaardeerd en zou het bedrijf moeten worden opgedeeld. TCI wil dat ABN Amro de strategie herziet en de mogelijkheden bespreekt tijdens de aankomende aandeelhoudersvergadering op 26 april.

Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink en de voorzitter van de raad van commissarissen Arthur Martinez zouden van TCI daarover een brief hebben ontvangen. ABN Amro zegt de brief officieel nog niet te hebben ontvangen, maar ‘we zijn op de hoogte van de inhoud’, zo liet een zegsman weten. De woordvoerder wees erop dat de bank veel suggesties ontvangt van zijn aandeelhouders. ‘We behandelen deze met respect en dit verzoek wordt dus ook zo behandeld’, aldus de woordvoerder.

Koers schiet omhoog

Het aandeel ABN Amro profiteerde woensdagochtend van het nieuws. Op de effectenbeurs in Amsterdam noteerde ABN Amro na ongeveer drie kwartier handel 4,4 procent hoger op 27,05 euro, het hoogste niveau sinds februari 2001. De stijging werd ook veroorzaakt door een gunstig rapport van Merrill Lynch. De Amerikaanse zakenbank heeft het aandeel aan zijn favorietenlijst toegevoegd.

Aandeelhouder TCI ziet graag dat het bestuur van ABN Amro alle mogelijkheden onderzoekt. ‘Dan gaat het om een fusie, een verkoop of opdeling van bepaalde onderdelen of de verkoop van alle onderdelen’, liet Degorce weten. ‘De bezittingen worden niet in hun volle potentieel uitgenut en dat gaat uiteindelijk ten koste van de concurrentiekracht van het hele bedrijf en daar worden zowel de aandeelhouders als alle andere belanghebbenden de dupe van’, aldus Degorce.

TCI, dat staat voor The Children's Investment Fund, heeft ABN Amro opgeroepen geen grote overnames te doen, zoals ‘de in de pers veelbesproken mogelijke overname van Capitalia’. ABN Amro is de grootste aandeelhouder in dit Italiaanse bedrijf. Eerder al lijfde ABN Amro in Italië de bank Antonveneta in. Verder zou TCI nog vier moties in petto hebben voor de top van ABN Amro.

ABN Amro rapporteerde onlangs een jaarwinst van dik 4,7 miljard euro. Investeerders vinden dat de prestatie van het aandeel ABN Amro op de beurs achterblijft bij vergelijkbare concerns. Om investeerders gerust te stellen deed de bank hen al een winstbelofte voor dit jaar.

Verschillende Nederlandse bedrijven kampen momenteel met de roep tot opsplitsing door enkele aandeelhouders. De toeleverancier van de chipindustrie ASMI overkwam dit eerder, evenals het industriële bedrijf Stork.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden