Aandeelhouder De Vries Robbé wil geld terug

Stichting Hooghduin, een beleggingsmaatschappij voor particuliere beleggers in Den Haag, overweegt een schadevergoeding te eisen van het op de beurs genoteerde bedrijf De Vries Robbé....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens de woordvoerder zijn de bij de stichting aangesloten particuliere beleggers teleurgesteld in De Vries Robbé. Hooghduin heeft onlangs zijn belang in het metaalbedrijf De Vries Robbé verminderd wegens de tegenvallers in de afgelopen maanden. Het belang daalde van 5,1 naar 4,9 procent. De transactie blijkt van 20 juli te stammen, maar Hooghduin bekijkt ondertussen of het een schadevergoeding kan eisen. 'Ik beleg namens derden die gezien de teleurstellende resultaten afscheid hebben genomen van een deel van het pakket.'

Volgens de zegsman zijn zijn klanten 'op het verkeerde been gezet', mede door het gedrag van de grootaandeelhouders van De Vries Robbé. Vooral het verbreken van de lock-up-regeling en de 'enorme tegenvaller die als een konijn uit de hoge hoed werd getoverd', zitten hem en zijn aandeelhouders dwars. Nog niet duidelijk is of Hooghduin van al zijn aandelen af wil.

Het beursfonds De Vries Robbé ontstond in maart toen de investeringsmaatschappij BTG een aantal bedrijven inbracht in het lege beursfonds Mulder Boskoop. In ruil voor de bedrijven kreeg BTG een belang van 90 procent in het fonds. Afgesproken werd dat BTG minimaal 51 procent van de aandelen voor een periode van minimaal één jaar zou vasthouden, de zogenoemde lock-up regeling.

Later bleek dat BTG zich hier niet aan had gehouden. Er was toch een groter deel van de aandelen afgestoten. Daarnaast kwam De Vries Robbé ook met een enorme tegenvaller op de proppen - een oninbare vordering bij de Britse dochter Witte - waardoor zelfs liquiditeitskrapte ontstond. Het was juist BTG die het slecht draaiende Witte had ondergebracht bij De Vries Robbé.

Het aandelenpakket van Hooghduin is de afgelopen maanden hierdoor flink in waarde gedaald. Maandag schommelde de koers rond de 33 gulden. In mei deed een aandeel De Vries Robbé nog zo'n 53 gulden.

Inmiddels onderzoeken STE en de Amsterdamse effectenbeurs of het prospectus, die de beursgang van De Vries Robbé begeleidde, wel juist is geweest. De kleine Amsterdamse effectenbank Ten Cate verzorgde de beursgang. Vorige week werd De Vries Robbé gered door een flinke kapitaalinjectie.

Stichting Hooghduin kent een ingewikkelde eigenaarsconstructie. De stichting uit Den Haag wordt bestuurd door Leevest Trustmaatschappij uit Warmond, die op haar beurt de aandeelhouder Duinkoepel Beheer kent. Directeur van Duinkoepel is J. Leemans, ook betrokken bij GVB Capital Management. GVB is de oude naam voor Goois Vermogens Beheer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden