Aandeelhouder Corus int hoofdprijs

Het Braziliaanse CSN, de grote favoriet voor de overwinning in de overnamestrijd rond Corus, noch het Indiase Tata zal in aanmerking komen voor de hoofdprijs....

De prijs voor Corus is door de overnamestrijd hoog opgedreven door beide belagers die van geen wijken willen weten. De winnaar, zo is nu al duidelijk, betaalt aanzienlijk meer dan marktleider Mittal eerder dit jaar neertelde voor Arcelor.

Niet in absolute getallen, want het Franse Arcelor is aanzienlijk groter dan Corus. Mittal betaalde dan ook bijna 29 miljard euro, zij het dat een fors gedeelte van dat bedrag kon worden voldaan in eigen aandelen.

CSN en Tata bieden respectievelijk 7,2 miljard en 7 miljard, geheel in contanten te voldoen. Maar de prijs van Corus komt neer op 5,7 maal de winst voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) in het geval van CSN, en ruim vijfmaal in het geval van Tata. Mittal betaalde ruim 4,5 maal de ebitda.

Beide staalfabrikanten hebben met hun laatste biedingen de grenzen van hun financiële mogelijkheden bereikt, schatten overnamespecialisten. Vooral ook omdat zij het overgrote deel van het bedrag moeten lenen. Tata Steel trekt zelf ‘slechts’ 2,15 miljard dollar (1,6 miljard euro) uit voor de overname en CSN 3,3 miljard dollar (2,5 miljard euro).

De overheersende mening is dan ook dat de Brazilianen met hun laatste bod een dodelijke slag hebben toegebracht aan de Europese ambities van Tata. Maar een voortzetting van de biedingsstrijd is niet helemaal uit te sluiten. Tata Steel zou een beroep kunnen doen op de miljardenreserves van het familie-imperium voor een knockout-bod.

Dankzij de grote voordelen die CSN van een overname van Corus kan verwachten, kunnen de Brazilianen zich een uiterste bod van 535 pence – 20 pence meer dan hun huidige laatste bod – mogelijk nog net permitteren. Als het zo ver komt, heeft de overnamestrijd in de staalsector ‘irrationele sferen’ bereikt, zo stelt de zakenbank Société Général vast.

Beide partijen voldoen aan de eisen van Corus: afkomstig uit een lagelonenland en in het bezit van eigen erts- en kolenmijnen. Toch heeft CSN Corus meer te bieden dan het Indiase Tata. Het Braziliaanse voordeel zit in de rijke ertsvoorkomens uit Casa de Pedra, een van de grootste mijnen ter wereld. CSN kan in zijn eentje voldoen aan de hele ertsbehoefte van Corus. Rond 2010 denkt CSN 50 miljoen ton erts per jaar te produceren.

Dat is een niet te onderschatten voordeel, want de markt voor ijzererts is voor driekwart in handen van slechts drie grote mijnbouwconcerns: Vale do Rio Doce uit Brazilië, het Brits/Australische BHP Billiton en Rio Tinto, eveneens van Brits/Australische origine. Door de grote vraag naar staal vanuit China en India is de prijs van ijzererts in de afgelopen vier jaar tot recordhoogte gestegen.

CSN maakt zich op om de export van ijzererts sterk te vergroten. De haventerminal van Sepetiba, in de buurt van Rio de Janeiro, wordt uitgebreid en geschikt gemaakt voor de verscheping van 30 miljoen ton erts per jaar. Daarmee wordt Sepetiba een van de grootste ertsterminals van Brazilië. Om de aanvoer van erts veilig te stellen, heeft CSN belangen in twee spoorwegmaatschappijen.

Ook Tata heeft eigen ertsvoorkomens, maar de Indiase onderneming ziet Corus toch vooral als afnemer van goedkope halffabrikaten in de vorm van plakken ruwstaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden