Aandeelhouder AkzoNobel stapt naar rechter om vergadering af te dwingen over positie topman

Een van de activistische Angelsaksische aandeelhouders van AkzoNobel, Elliott Advisors, stapt naar de rechter. De Amerikaanse aandeelhouder wil zo afdwingen dat AkzoNobel een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeenroept over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Dat liet Elliott dinsdagochtend weten, in een reactie op de afwijzing maandag door Akzo van ook het derde overnamevoorstel van de Amerikaanse branchegenoot PPG Industries.

Wilco Dekker
Medewerkers van AkzoNobel voor aanvang van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) in de RAI Amsterdam vorige maand. Beeld anp
Medewerkers van AkzoNobel voor aanvang van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) in de RAI Amsterdam vorige maand.Beeld anp

Met die afwijzing heeft het Nederlandse verf- en chemiebedrijf volgens Elliott erkende principes van fatsoenlijk ondernemingsbestuur 'arrogant' terzijde geschoven. De argumenten waarmee het bedrijf zijn besluit rechtvaardigt, zijn niet overtuigend en worden niet onderbouwd met bewijs, aldus de kritische aandeelhouder, die zich nu wendt tot de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Elliott stoort zich al langer aan de opstelling van Burgmans, die tot dusver weigert in onderhandeling te gaan met PPG en daarmee de overname zou tegenwerken. Daarom diende de investeerder vorige maand, mede namens enkele andere aandeelhouders, al een verzoek in bij AkzoNobel om zijn ontslag op de agenda te zetten van een extra bijeenkomst met de aandeelhouders. Het bedrijf ging daar niet op in.

Er is inmiddels wel een gesprek op topniveau geweest tussen de bedrijven, waar de Amerikanen hun voorstel hebben kunnen toelichten. Maar PPG zei maandag dat die bijeenkomst afgelopen zaterdag niet langer dan anderhalf uur duurde. Elliott vindt dat lang niet voldoende om te kunnen zeggen dat AkzoNobel echt het gesprek is aangegaan, zeker omdat het bedrijf kort daarna liet weten het overnamevoorstel opnieuw af te wijzen. Daarmee heeft de raad van commissarissen volgens Elliott haar verplichtingen tegenover de eigen aandeelhouders verzaakt. Ook de raad van bestuur onder leiding van topman Ton Büchner geeft er volgens de aandeelhouder blijk van vooral met de eigen belangen bezig te zijn.

Akzo zegt voor derde keer 'nee' tegen miljardenbod, hoe nu verder?

Met de weigering maandag van ook het derde, nogmaals verhoogde miljardenbod van de Amerikaanse rivaal PPG gaat het overnamegevecht rond AkzoNobel een nieuwe fase in. Hoe gaat het proces verder? De finale van de aanval op Akzo in drie stappen.

Beschermingsconstructie

Hoeveel kans de juridische actie van Ellliott tegen Burgmans maakt, is onduidelijk. Eerst moet de rechter akkoord gaan met de eis dat er een buitengewone aandeelhoudersvergadering (een 'bava') moet worden belegd, met het ontslag van Burgmans op de agenda. Vervolgens moet de rechter een datum prikken. Op de bava moet vervolgens een meerderheid van de aandeelhouders voor het ontslag van Burgmans stemmen. Dat is mogelijk ook nog onvoldoende, omdat Akzo de AkzoNobel Stichting in stelling kan brengen. Die beschermingsconstructie van Akzo kan het recht opeisen een nieuwe president-commissaris te mogen benoemen. Voorzitter van de Stichting is Antony Burgmans.

Hoe snel de procedure gaat, is ook onduidelijk. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat er duidelijkheid is voor 1 juni. Dat is de deadline voor PPG om een officieel (vijandig) bod op Akzo in te dienen. Volgens Akzo spelen Elliott en PPG onder een hoedje. Dat baseert het Nederlandse bedrijf op een uitgelekte mail, waarin beide Amerikaanse partijen contact hadden over de aanpak van Akzo. Dat heeft toezichthouder AFM gevraagd deze zaak te onderzoeken.

Akzo herhaalde dinsdagochtend in een reactie dat het voorstel van PPG 'diepgravend en uitgebreid' is bestudeerd, volgens de hoogste standaarden die gelden voor goed ondernemingsbestuur in Nederland. Burgmans heeft in dat proces een 'cruciale rol' gespeeld en het bedrijf ziet niet in welke meerwaarde het zou hebben om hem weg te sturen. Akzo ziet de ontwikkelingen naar eigen zeggen met vertrouwen tegemoet.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden