Aandeel VNU streeft Elsevier nu voorbij

De beursarbitrageanten waren maandag de grote verliezers. Nadat om 15.00 uur bekend werd dat de fusie niet door zou gaan, kelderde de koers van het aandeel Elsevier met 2,50 gulden terwijl de koers van het aandeel Wolters Kluwer in vliegende vaart met 12,30 gulden steeg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat was precies het omgekeerde van dat waarop massaal was gegokt. Arbitrageanten die anticipeerden op het doorgaan van het fusieplan, hadden juist op grote schaal op termijn aandelen Wolters Kluwer verkocht en Elsevier gekocht. Ze hoopten op die wijze een gouden slag te slaan. Volgens het fusiebod zou 7,85 aandelen Elsevier gelijk zijn aan één aandeel Wolters Kluwer.

Vrijdag noteerde een aandeel Wolters Kluwer 307 gulden, terwijl 7,85 aandelen Elsevier slechts 295,16 gulden waard waren. Een arbitrage-transactie - de verkoop van duizend Wolters en de koop van 7850 aandelen Elsevier - zou 12 duizend guldens kunnen opleveren. Tenminste als de fusie zou doorgaan.

Maar na het afblazen van de fusie kwamen ze maandag van een koude kermis thuis. Wie vrijdag duizend aandelen Wolters Kluwer had verkocht en 7850 aandelen Elsevier had gekocht, zou maandag vlak na 15.00 uur ineens ruim 30 duizend gulden armer zijn geweest. 'En lopen hier handelaren die arbitrageposities van honderdduizend stuks hebben. Die zitten nu onder tafel uit te huilen', riep een van de handelaren.

Maar aan het einde van de beursdag konden zij alsnog onder de tafel vandaag kruipen. Het aandeel Elsevier was weliswaar nog verder weggezakt; met 3,10 gulden tot 34,50. Maar ook het aandeel Wolters Kluwer was inmiddels gedaald. Uiteindelijk sloot het aandeel Wolters Kluwer zelfs 3,90 lager op 303,10.

De rekening kon worden opgemaakt; op de positie Elsevier resteert een verlies van 24 duizend gulden maar op de positie Wolters Kluwer is er een winstje gemaakt van vierduizend gulden.

Overigens zijn de rollen op de beurs wel omgedraaid. Elsevier is nu het goedkoopste uitgeversaandeel geworden. Er hoeft slechts 26 keer de geschatte winst per aandeel voor worden neergeteld. Voor Wolters Kluwer is dat 36 keer. Zelfs het aandeel van publieksuitgever VNU is met een koers-winstverhouding van 33 inmiddels duurder dan dat van wetenschapsgigant Elsevier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden