Aandeel Philips Lighting schiet op eerste beursdag omhoog

Philips Lighting in de schijnwerpers. En: Philips Lighting straalt bij debuut. De neiging tot woordspelingen was voor sommige marktvorsers moeilijk te weerstaan, maar de beursgang van de voormalige lichttak van Philips in Amsterdam was zo'n succes, dat het de vraag is of het bedrijf niet te goedkoop naar de beurs is gebracht.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het beursdebuut van Philips Lighting eindigde vrijdag precies op 22 euro, liefst 10 procent boven de introductiekoers van 20 euro. Beleggers omarmden daarmee de verlichtingsdivisie van Philips. Direct bij het luiden van de openingsgong door topman Eric Rondolat stegen de aandelen al 5 procent in waarde, en dat werd in de loop van de dag alleen maar meer.

Het bedrijf had vermoedelijk meer kunnen opleveren, maar diverse analisten vonden de prijs van het aandeel eerder juist aan de hoge kant. Met name op de markt voor led-verlichting wordt het steeds drukker en dreigt felle concurrentie de marges van Philips Lighting aan te tasten, constateerden zij zorgelijk.

Maar daarvan wilde Rondolat vrijdag niks van weten. Het succesvolle beursdebuut onderstreept volgens de Fransman dat hij en zijn team beleggers een sterke 'investment case' hebben voorgelegd. Hij wees op de sterke balans en kasstroom en op de goede groeivooruitzichten voor de verlichtingsmarkt.

Dit jaar de grootste in Europa

Als zelfstandig bedrijf kan Philips Lighting daar nog beter van profiteren, verwacht Rondolat. Volgens de topman loopt Philips Lighting nog altijd voorop waar het om innovatie gaat en beschikt het over een zeer sterk merk.

Daarnaast is de laatste tijd flink geïnvesteerd in een slagvaardige verkooporganisatie. Die strategie heeft zich de laatste kwartalen bewezen en zal dat volgens Rondolat blijven doen. 'Wij hebben dat de laatste tijd uitgelegd aan beleggers en zij hebben ons verhaal goed begrepen', zei hij op de Amsterdamse beurs. De belangstelling voor het aandeel was naar zijn zeggen 'overweldigend'. Moederbedrijf Philips heeft een kwart van de aandelen Philips Lighting naar de beurs gebracht. Met deze beursgang wordt 750 miljoen euro opgehaald, waarmee de waarde van Philips Lighting op 3 miljard euro komt. Volgens beursuitbater Euronext is de beursgang van Philips Lighting daarmee tot dusver dit jaar de grootste in Europa.

Gezondheidstechnologie

Het resterende belang bouwt Philips de komende jaren af. Lang hield het bedrijf de deur open voor een onderhandse verkoop aan bijvoorbeeld investeerders. Rondolat zei zelf nooit een voorkeur te hebben gehad, maar 'zeer tevreden' te zijn over het gekozen scenario. Philips zelf, donderdag nog door koningin Máxima gelauwerd met de Koning Willem I-prijs voor ondernemerschap, legt zich voortaan volledig toe op gezondheidstechnologie.

Lighting is overigens niet het enige beursgenoteerde voormalige Philips-onderdeel. Ruim dertig jaar geleden werd ASML afgestoten. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven is inmiddels op de beurs bijna twee keer zo veel waard als Philips: 42,5 miljard tegen 24,5 miljard euro.

Bij Lighting gaat het eigenlijk om een terugkeer op de beurs. In augustus 1912 plaatste de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken de eerste aandelen op de Amsterdamse beurs. Met Philips Lighting heeft Eindhoven bovendien weer een beursgenoteerde multinational binnen de gemeentegrenzen. Het hoofdkantoor van Lighting staat in Eindhoven. Voormalig moederbedrijf Philips verplaatste zijn zetel bijna twintig jaar geleden onder Cor Boonstra naar Amsterdam. De nabijheid van Schiphol en de Zuidas paste beter bij 'het nieuwe Philips' dat de toenmalig topman voor ogen had.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden