Aandeel Nutreco zal rond 35 gulden kosten

Het agro-concern Nutreco uit Boxmeer vindt zichzelf 875 miljoen gulden waard. Het concern krijgt op 3 juni voor het eerst een notering aan de Amsterdamse beurs; de introductieprijs van de aandelen zal tussen 33 en 37 gulden liggen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De huidige aandeelhouders zullen 14,8 miljoen aandelen op de markt brengen, maar het concern komt ook met een emissie van 5,3 miljoen stukken, een kapitaalsuitbreiding van meer dan een kwart. Het totaal aantal aandelen komt daarmee uit op rond 25 miljoen stuks. De emissie zal Nutreco zelf 185 miljoen gulden opleveren. Rabobank en Goldman Sachs begeleiden de beursgang.

Op dit moment is 88 procent van de aandelen in handen van 35 meest Britse instituten, en 11,5 procent in handen van management en personeel. Het topmanagement zal niet verkopen, maar de rest van het personeel kan tot maximaal 13 miljoen gulden aan aandelen verkopen. De huidige aandeelhouders samen behouden een belang van rond 40 procent.

Als de beurgang goed verloopt, kunnen Rabo en Goldman Sachs nog 2,2 miljoen (bestaande) aandelen extra plaatsen, de zogenaamde green shoe. Deze aandelen kunnen tot dertig dagen na beursgang nog op de markt komen. Het belang van de huidige aandeelhouders zal daardoor verder dalen.

Nutreco is de voortzetting van de in 1994 door BP afgestoten voedinsdivisie BP Nutrition. Het concern telt 5.500 werknemers en was vorig jaar goed voor een omzet van 4,6 miljard. De nettowinst bedroeg 40 miljoen. Komende dinsdag komt het prospectus uit; inschrijven op de aandelen kan dan tot 2 juni.

Het concern heeft twee divisies, Agriculture en Aquaculture. Agriculture houdt zich bezig met veevoer (Hendrix, Trouw) waarin het marktleider is in Europa, pluimveeslachterijen (Pingo) en een varkensslachterij.

Aquaculture houdt zich bezig met vis en visvoer en is in een aantal cruciale markten absoluut wereldmarktleider. Zo komt 40 procent van alle zalmvoer bij Nutreco vandaan. Het concern heeft zalmkwekerijen in Canada en Chili. De aqua-divisie groeit veel sneller dan de agri-divisie, en is veel winstgevender.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden