Aandeel groene energie groeit nog nauwelijks

Het aandeel duurzame energie in Nederland is vorig jaar met slechts 0,3 procent toegenomen, maar volgens minister Kamp van Economische Zaken is dat 'precies zoals voorspeld' en in lijn met de Nederlandse plannen voor verduurzaming.

Jeroen Trommelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het aandeel hernieuwbare energie bedroeg volgens het CBS vorig jaar 5,8 van het energiegebruik. In 2014 was dat 5,5 procent. Tegelijk steeg vanwege de aantrekkende economie ook het totale energiegebruik met 2 procent. Het gebruik van groene energie groeide met 7 procent, deels aangevoerd vanuit het buitenland.

De lichte toename is volgens Kamp geen reden voor ongerustheid. Het doel om over vier jaar op 14 procent duurzame energie te komen, loopt volgens hem geen gevaar. Vorig jaar werden onder meer de voorbereidingen afgerond voor meer windenergie, die vanaf 2017 gaat zorgen voor een fors groter aandeel groene stroom.

Windmolens en zonnepanelen dragen nog relatief weinig bij aan klimaatneutrale energieopwekking, blijkt uit de CBS-cijfers. Het merendeel van de duurzame stroom en warmte wordt opgewekt door verbranding, vergisting of vergassing van biomassa zoals houtsnippers. Dat levert ongeveer 80 petajoule energie per jaar op. Bij de tweede duurzame bron, windenergie, is dat 25 petajoule. Zonne-energie leverde ruim 5 petajoules op.

Emissiehandel aanscherpen

De energiebedrijven gaan meer tempo maken met verduurzaming, beloofden ze donderdag bij de presentatie van hun plannen voor de komende vijftien jaar. Het Europese doel om in 2030 de uitstoot van broeikasgas met 40 procent te verminderen helpt het klimaat onvoldoende en moet minstens de helft worden, stelt branchevereniging Energie Nederland. Bijna alle groene en grijze leveranciers van stroom en gas zijn daarin vertegenwoordigd en onderschrijven de plannen. Die kunnen alleen lukken wanneer het Europese systeem van emissiehandel wordt aangescherpt, stellen de energiebedrijven.

Bij emissiehandel moeten bedrijven betalen voor de uitstoot van broeikasgas. De beschikbare hoeveelheid uitstootrechten in dit systeem moet echter omlaag om de prijs op te drijven, vinden de energiebedrijven. Ook zouden meer sectoren moeten worden verplicht uitstootrechten te kopen. Nu geldt die verplichting voor slechts 450, vooral grote industriële bedrijven waaronder de energieleveranciers zelf.

Consumenten worden de komende jaren actief door de bedrijven benaderd om hen te helpen met energiebesparing, beloven de leveranciers. Ze willen het draagvlak voor duurzame projecten zoals windparken verhogen door omwonenden vaker en eerder bij de plannen te betrekken.

Windmolens in het Nederlandse landschap. Beeld ANP
Windmolens in het Nederlandse landschap.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden