Aandeel Ballast verdampt

Het aandeel van bouwbedrijf Ballast Nedam maakte maandag een duikeling van bijna 80 procent nadat het Turkse bouwbedrijf Renaissance zijn overnamebod op Ballast aanzienlijk verlaagde.

Het mede door Ballast Nedam gebouwde nieuwe station van Arnhem nadert zijn voltooiing.Beeld Flip Franssen / HH

Renaissance wilde in juli nog 1,55 euro bieden per aandeel van het bijna failliete Ballast Nedam. Maar de Turken verlagen die prijs nu naar 30 cent. Die beslissing volgt op het nieuws dat Ballast voor nog eens 20 miljoen euro aan tegenvallers moet incasseren. Via een lager bod schuift Renaissance die miljoenenstrop door naar de huidige aandeelhouders van het bedrijf uit Nieuwegein.

Het is voor zover bekend niet eerder in Nederland voorgekomen dat een overnemende partij een eerder bod zo ver verlaagde. Gezien de situatie vindt het bestuur van Ballast Nedam de geboden prijs 'billijk', zo liet de onderneming woensdag in een persbericht weten.

Beleggers staan met hun rug tegen de muur, stelt adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 'Ze kunnen eigenlijk niet anders dan instemmen met het verlaagde bod. Ballast had al een negatief eigen vermogen; voor een bouwbedrijf in deze tijd betekent dat praktisch dat je failliet bent. En bij een faillissement blijft er waarschijnlijk niets voor aandeelhouders over. In dat licht is een 'fooi' van 30 cent beter dan niets.'

Irritatie

In een toelichting op de strop van 20 miljoen euro - het bedrijf spreekt zelf liever over 'materiële additionele verliezen' - noemde Ballast woensdag twee oorzaken. In de eerste plaats zijn er drie zakenpartners en toeleveranciers failliet gegaan, waaronder de voormalige beursparel Imtech. En ten tweede zijn er in de divisie Bouw & Ontwikkeling tegenvallers bij enkele projecten.

Wat precies de verhouding is tussen die twee verliesposten, wil het bedrijf verder niet prijsgeven. Tot grote irritatie van marktvolgers. 'De argwanende belegger kan de indruk krijgen dat Ballast zich probeert te verschuilen achter het faillissement van Imtech', vindt Keyner.

Het verschil tussen de twee verliesposten is namelijk dat faillissementen van derden de Ballast-bestuurders niet echt zijn aan te rekenen, terwijl tegenvallers op bouwprojecten in de regel wel de schuld van het bedrijf zelf zijn. 'Zeker bij Ballast Nedam, dat de afgelopen jaren grote verliezen leed op projecten en de hele opdrachtenportefeuille heeft doorgelicht. Dan is het een heel slecht teken als ze nu alsnog compleet onverwacht miljoenenverliezen op projecten lijden', zegt Keyner.

Bij de buitengewone vergadering van aandeelhouders later dit jaar zal de VEB erop aandringen dat Ballast alsnog openheid van zaken geeft over de verdeling van de kosten. Ook benadrukt de vereniging het belang dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) erop toeziet dat het biedingsproces netjes verloopt.

Faillissement

Ballast Nedam, ooit groot geworden dankzij de bouw van de Deltawerken, vecht sinds vorig jaar tegen een faillissement. De neerwaartse spiraal begon al eerder door enkele ernstige fraudeschandalen en de crisis in de bouw. Maar de problemen werden pas echt nijpend door twee grote infrastructurele projecten bij de A15 en de A2. De verliezen bleven zich daar maar opstapelen, waardoor het bedrijf in geldnood kwam en nieuwe, ongunstige afspraken met financiers moest maken.

Door de extra strop van 20 miljoen euro zakt Ballast wederom door de convenanten heen die het met de banken had afgesproken. Het geeft de geldschieters de mogelijkheid om hun kredieten op te zeggen, maar die zullen dat niet doen zolang het overnamebod van Renaissance er ligt, zo liet Ballast woensdag weten. Dat zal ermee te maken hebben dat Renaissance al heeft beloofd om ruim 47 miljoen euro in Ballast Nedam te investeren.

Renaissance is een familiebedrijf dat behalve in Turkije actief is in landen als Rusland, Azerbeidzjan en Turkmenistan. De Turken hebben de afgelopen twee maanden al bijna een kwart van de aandelen gekocht rond een prijs van 1,50 euro. Uiterlijk 1 oktober komt Renaissance met een biedingsbrief waarin het de voorwaarden uiteen zet voor de overname van alle aandelen. Beleggers hebben daarna acht weken de tijd om hun stukken aan te melden voor overname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden