Aaf snapt niks van bitcoins en de geheime fabriek met elfjes waar ze gemaakt worden

WiBra

Ik gooi het maar op tafel: ik snap niet wat bitcoins zijn. Om me heen hoor ik dat ze veel waard zijn geworden, dat mensen erin handelen, dat púbers erin handelen en ineens 40 duizend euro op hun rekening hebben staan, en bij 40 duizend euro gaan mijn oren klapperen, maar het snappen, nee, dat niet.

Foto ANP

Hoe kun je nou ineens een nieuwe munt uitvinden? Vroeger maakte ik ook geld, als het Monopolygeld kwijt was, ja, dan tekende ik briefjes met 100 gulden en 1.000 gulden en dan had ik nieuw geld, maar ik begreep dat ik met dat zelfbedachte geld nooit iets zou kunnen in de echte wereld. En dat die briefjes al helemaal niet 40 duizend euro waard zouden worden als ik ze lang genoeg zou bewaren.

Je zou zeggen: bitcoin is van internet, internet legt het uit. Ik neem u mee naar de site watisbitcoin.nl. 'Bitcoin is elektronisch geld waarmee u, zonder tussenkomst van een financiële instelling zoals een bank, geld naar iemand kunt sturen of kunt betalen.' Ja, maar, om eens een andere moderne term te gebruiken: HOE DAN?

Even klikken op 'meer over bitcoin'.

Dat had ik niet moeten doen. Ik viel in een Alice in Wonderland-gat van informatie over bitcoins. 'Bitcoin is in feite niets meer dan een zeer slim bedacht computerprogramma', vertelde de site me. O. Er was sprake van een anonieme uitvinder of groep van uitvinders met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. 'Deze naam komt erg veel voor in Japan en is te vergelijken met de naam Jan Jansen in Nederland.' En: 'Aangezien niemand weet wie de uitvinder is of wie de uitvinders zijn, is niet precies bekend wat de beweegredenen waren om bitcoin te maken.'

Goed, we weten dus niet wie de bitcoin bedacht heeft, en ook niet waarom. We weten alleen dat hij de Japanse Jan Jansen is. Dat zijn ook bijzaken, mijn vraag bleef: hoe kun je zomaar een munt bedenken, en hoe kan die in waarde stijgen? Hoe kan die überhaupt waarde hebben?

Nou, dat zit gewoon zo: 'Een initiatiefnemer wilde de waarde van een bitcoin bepalen en de prijs van een bitcoin werd vastgesteld op basis van een schatting van de te betalen elektriciteitskosten voor het gebruik van de software.'

Oké, dit ging ik nooit begrijpen. En ik begrijp dus ook niet hoe je bitcoins van elkaar kunt stelen, hoe er onvrede over bitcoins kan ontstaan en waarom mensen bitcoins soms vertrouwen en soms niet.

Het enige wat ik weet, is dat ik ze niet heb. En dat ik ze niet snap.

Ik denk dat veel mensen die wel bitcoins hebben, ook niet snappen wat het zijn. En in welke geheime virtuele fabriek, aangedreven door elfjes, ze gemaakt worden.

Het is toch erg als je geld niet meer snapt? Of zou dat eigenlijk niets uitmaken?

Zelfs dat weet ik niet.


Dit schreven we onlangs ook over de bitcoingekte

De koers van de bitcoin steeg tot 11 duizend dollar - moet u nu ook gaan delven?
Hoe zit dat toch met die virtuele munt? Een uitleg.

Bert Wagendorp koopt digitale guldens

Ook bij Bert Wagendorp loopt de cryptogeldkoorts plotseling hoog op. 'Ik besloot dat langer wachten onverantwoord was. Straks was ik een van de laatsten met van die slome euro's op de bank.'

Bitcoinhype = tulpengekte?
De 17de-eeuwse tulp bleek een product dat van zichzelf geen of weinig waarde heeft en ineens ten prooi viel aan wilde speculatie, om na een aantal jaar net zo snel weer waardeloos te worden. De bitcoinhype is hiermee te vergelijken, schrijft Pieter Klok in het Commentaar.

Zo maak je zelf bitcoins
In een gekoelde loods delven ruim duizend mijnapparaten het digitale goud. Berry van Mourik runt naar eigen zeggen de grootste bitcoinfabriek voor particulieren van Nederland.

Zes vragen over etherium
Bitcoin is niet de enige populaire cryptomunt die in omloop is. Een van de populairste alternatieven is etherium. Lees hier wat je daarover moet weten.

Berry van Mourik met mijncomputers in het kantoor van zijn bedrijf Koinz Trading in Lelystad. Foto Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over