'Aaah! Niks aan de hand . . . allemaal kóópuuh!'

Zwarte maandag bleef uit op de beurzen. KPN en Newconomy zetten hun beursgang dus door, Amerikaanse bedrijven haken af. De grote opruiming in de internet-industrie is begonnen....

De Optiebeurs, maandagochtend één voor negen. In de krappe pit waar de futures op de AEX-index worden verhandeld, turen tientallen handelaren gespannen naar de monitoren. Wordt het zwarte maandag of business as usual? 'Ik schat een plusje vandaag', ginnegapt een handelaar in het groene jasje van een grote bank. 'I smell money!', roept een broker.

Op een hectische dag als vandaag komt op deze luttele vierkante meter de eerste handel op gang. Vanaf de eerste seconde probeert iedereen zijn slag te slaan.

Nog een paar tellen voor de gong, het adrenalinegehalte in het bloed stijgt. 'Aaah! Niks aan de hand... allemaal kóópuuh!' schreeuwt een voorbijsnellende floorbroker. Vanaf het balkon bekijkt beursdirecteur Möller het tafereel minzaam.

Negen uur, de gong - het tumult zwelt aan tot gebrul van orkaansterkte. Als leden van een mysterieuze sekte schreeuwen en gebaren de mannnen in kakelbonte colberts hun koop- en verkooporders. 'Jaaa! Ik heb 'm nu al!!', roept een jonge verkoper opgetogen. Een ander vloekt binnensmonds alles wat mooi en lelijk is.

De AEX-index tikt razendsnel omlaag; tien, twinig, dertig punten eraf. De handel zal worden stilgelegd als de graadmeter in korte tijd meer dan 5 procent daalt, maar dat blijkt niet nodig. Na een verlies op 32 punten gaat de index alweer langzaam omhoog.

Het is het scenario dat beursveteraan Ron Nicolaas, directeur van Van Berkel Options, al om half negen had beschreven. 'Ik verwacht geen paniek', zei hij toen, de optievloer overziend vanuit zijn nis, de uitvalsbasis van het bedrijf. 'Een puntje of dertig eraf bij de opening, rond lunchtijd zal de index laag steun zoeken en rond drie uur even de adem inhouden om te zien wat Wall Street doet.'

Mogelijk leidt dat in de namiddag tot een forse tik voor de Europese beurzen. 'En wat is daar fout aan?', vraagt Nicolaas. 'Morgen kunnen we nog steeds die nieuwe auto kopen. Pas over twee jaar blijkt of die auto toch te duur was.' Toch ontgaat ook hem de spanning niet. 'Normaal weten ze me bij de tram precies te vertellen wat ik moet kopen of verkopen', lacht hij. 'Maar vandaag zei niemand me wat.' Doorgaans is hij op kantoor te vinden, maar vandaag is hij op de vloer 'voor structuur en rust in de nis'.

Dat lukt, al schiet de lunch erbij in. Om half drie is er slechts tijd voor een cup-a-soup. De vloer ligt inmiddels bezaaid met verscheurde aankoopbonnen, printer-uitdraaien en platgetrapte koffiebekertjes, die naast de prullenbakken zijn gegooid. Uit de nis van Van Berkel Options lopen de brokers af en aan, gestoken in wijnrode giletjes. Met balpen en bonboekjes lijkt het alsof ze op een druk terras de bestellingen gaan opnemen in plaats van aan- en verkooporders uitvoeren.

'Effe de kat uit de boom kijken', zegt Nicolaas kort voor half vier. 'Wall Street gaat zo open.' Daar kan alles gebeuren, zegt hij kauwend op een tandenstoker. 'Europeanen gaan niet met geleend geld beleggen, zoals in Amerika. Daar betalen ze alles met plastic kaartjes. Dat komt nu hard aan. Wij zijn toch uit een andere vader en moeder geboren.'

Half vier - terwijl op het Damrak de aardappeltermijnmarkt sluit, opent op wall Street 's werelds grootste effectenbeurs. Binnen enkele minuten staat er een plus van 50 punten op de borden, tot opluchting en twijfel onder de handelaren: 'Je ziet toch iedereen denken: wat moet ik doen?', zegt Nicolaas. 'Zoals het d'r op gaat, gaat het d'r af.'

Damrak houdt de schade beperkt, blijkt als om half vijf de beurs sluit op 637,87, een min van maar 1,95 procent. Opluchting alom. 'Zwarte maandag!', roept een handelaar als hij het Beursplein oploopt en de regen met bakken naar beneden ziet komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden