99,995 procent van de tijd is er geen stroomstoring

De stroomstoring die vandaag een groot deel van ons land trof is een van de grootste die ons land heeft meegemaakt. Volgens Netbeheer Nederland is de precieze omvang nog niet exact bekend. 'Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat de storing van vrijdag in de top drie staat', aldus een woordvoerder.

Beeld anp

Overigens is nog niet bekend wat de oorzaak is van de storing. Naar verluidt werden er onderhoudswerkzaamheden gepleegd aan het hoogspanningsnet. Wel werd bekend dat circa 1 miljoen huishoudens zijn getroffen. De laatste duizenden huishoudens worden vrijdag rond 14.30 uur weer aangesloten op het net.

Het Nederlandse stroomnet behoort tot de meest betrouwbare netwerken van Europa, zo blijkt uit cijfers van de Europese toezichthouders CEER. De gemiddelde beschikbaarheid van elektriciteit in Nederland lag over de afgelopen veertien jaar op 99,995 procent.

'Dat een stroomstoring van deze omvang zo groot nieuws is, zegt ook genoeg over de kwaliteit van het net', vervolgt de woordvoerder.
Een Nederlands huishouden was afgelopen jaar gemiddeld circa twintig minuten afgesloten van stroom als gevolg van een storing. Daarmee scoorde de betrouwbaarheid van de elektriciteitsleveringen ook hoog in vergelijking met andere landen, waar de stroomuitval per huishouden al gauw meer dan twee keer zo hoog lag.

De afgelopen jaren had een huishouden in Duitsland gemiddeld 21 minuten geen stroom. Franse huishouden bleven gemiddeld 71 minuten verstoken van elektriciteit terwijl in Engeland huishoudens per jaar gemiddeld anderhalf uur kampten met een storing.

Beeld anp
Beeld anp

De 100 procent halen we nooit

Het stroomnet blijft een technisch systeem en zal daardoor nooit 100 procent betrouwbaar zijn. Dat stelde hoogleraar Han Slootweg van de Technische Universiteit Eindhoven vandaag.

De stroomstoring in het hoogspanningsstation in Diemen maakt volgens de hoogleraar eens te meer duidelijk dat stroomstoringen onvermijdelijk zijn. 'In Nederland zijn vijftien tot twintig stations die tot de hoogste categorie horen. Diemen is er daar één van. Is daar een probleem, dan zul je dat op grote schaal merken. Werkt het systeem niet mee, dan ben je aan de beurt.'

Slootweg, die tevens leidinggevende is van de afdeling expertise, bedrijfsvoering en stations bij netbeheerder Enexis, verwacht dat er in de komende tien à twintig jaar zomaar weer een stroomstoring zal plaatsvinden gelijk aan die van vrijdagochtend. Toen zaten grote delen van de provincie Noord-Holland en Flevoland zonder stroom en werden in totaal circa 1 miljoen huishoudens gedupeerd, waarmee het een van de grootste stroomstoringen ooit was. 'Dat gebeurt en je doet er helemaal niets aan', vervolgde hij.

Volgens Slootweg moet de oorzaak van de storing tot op de bodem worden uitgezocht. 'Is het een technisch probleem, dan valt de oorzaak vaak redelijk snel te achterhalen. Maar het kan ook zomaar een hele tijd duren voordat de onderste steen boven is.'

Slootweg vindt overigens dat de storing relatief snel was opgelost. Om de risico's verder uit te sluiten doen netbeheerders er slim aan preventief in te grijpen. 'Blijkt uit het onderzoek dat een component niet werkt, dan moet je dat ook preventief vervangen in andere stations.' Ook zouden onderhoudsregimes van netbeheerders onder de loep moeten worden genomen. 'Het is zaak dat je ervan leert', aldus de hoogleraar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden