50 duizend auto's teruggeroepen om gevaarlijke airbag

Wereldwijd rijden miljoenen auto's rond met een mogelijk levensgevaarlijke airbag. De Amerikaanse toezichthouder pleit voor een nationale terugroepactie van al deze voertuigen. Ook in Nederland roepen fabrikanten Honda, Mazda, BMW en Nissan samen bijna 50 duizend auto's terug ter controle. BMW-rijders moeten wel tot 2015 wachten. De airbagleverancier zou onvoldoende voorraad hebben om ze direct te kunnen vervangen.

Yoshi Tuk
Onderdelen van de Takata airbag. Beeld reuters
Onderdelen van de Takata airbag.Beeld reuters

Het draait allemaal om de airbags van het Japanse bedrijf Takata - een van de grootste producenten van de luchtzakken ter wereld. Al jaren zijn er problemen met het mechanisme dat de zakken bij een auto-ongeluk opblaast. De metalen capsule die de airbag opblaast, kunnen aan passagierszijde exploderen en metaalscherven in de auto blazen. Daardoor zouden er in de Verenigde Staten zouden al vijf doden zijn gevallen.

Tot nu toe werd aangenomen dat het probleem zich alleen in hete en vochtige gebieden voordeed. Dit leidde al tot het terugroepen van ruim vier miljoen auto's die rondreden in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Maar nu is er mogelijk sprake van een zesde dodelijk ongeluk dat heeft plaatsgevonden in een droge regio.

2008

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration neemt het zekere voor het onzekere en roept vijf autofabrikanten op alle auto's met de airbag van Takata terug te roepen voor controle. Het zou daarbij vooral gaan om voertuigen van Honda, Mazda, BMW, Nissan en Toyota die de fabriek voor 2008 hebben verlaten. Hoeveel auto's het exact betreft is nog onduidelijk, maar zeker is dat het er ten minste miljoenen zijn.

Ook in Nederland rijden dezelfde typen auto's rond. BMW laat in een reactie weten van 39 duizend auto's van het type E46 uit de 3-serie de airbag te willen vervangen. Mazda heeft de eigenaren van ruim 5 duizend auto's aangeschreven om de auto bij de dealer te laten controleren. Een woordvoerder van Nissan zegt zeer binnenkort 812 auto's van het model Micra na te willen kijken, de dealers van Honda kunnen 146 auto's verwachten.

'Geen risico'

Bij fabrikant Toyota is geen sprake van een terugroepactie. Een woordvoerder van het Japanse bedrijf zegt in Nederland vlak voor de zomer al bijna 17 duizend airbags te hebben vervangen om vergelijkbare klachten.

Eigenaren van een BMW moeten overigens nog even geduld hebben. Het bedrijf zal pas begin volgend jaar starten met de vervanging van de luchtzakken. Omdat er nu zo'n grote vraag is naar de airbags van Takata zou de leverancier niet eerder kunnen leveren. Andrew Mason van BMW zegt dat er een handjevol mensen is dat zich uit voorzorg bij de dealer heeft gemeld. 'De airbags zijn natuurlijk vervangen, maar wachten tot begin volgend jaar zien we niet als een risico.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden