rubriekVerdien ik wel genoeg?

5.400 euro is goed betaald voor een medewerker servicecentrum, maar geld is ook niet alles

Het salaris van account- en vestigingsmanager Inge stijgt elk jaar een klein beetje, terwijl ze een erg gevarieerd takenpakket heeft. Wat vinden de experts?

Beeld Thinkstock

Manager / verkoper servicecentrum 5.400 euro (40+ uur)

Dilemma

Hoe kleiner het bedrijf of de afdeling, des te lastiger personeelsleden het vaak vinden in te schatten of zij behoorlijk worden betaald. Er zijn minder collega’s om jezelf mee te vergelijken en het specifieke takenpakket past vaak minder goed binnen de kaders van een cao of bij de voorbeeldfuncties binnen de branche op internet.

Precies dat probleem heeft account- en vestigingsmanager Inge. Zij vroeg haar baas om een beter groeiperspectief, maar kreeg de bal teruggekaatst. Haar salaris stijgt maximaal 2 procent per jaar. ‘Dit heb ik ter discussie gesteld bij mijn directeur, maar die vroeg mij wat ik dan reëel zou vinden.’

Nu weet ze het even niet meer, vanwege haar gevarieerde takenpakket. Omdat zij een servicecentrum met drie man personeel runt en er tegelijkertijd ook zelf op uitgaat voor de verkoop, vindt zij het lastig te bepalen wat eerlijk is.

Inge is 45 en verdient 5.400 euro bruto per maand, ook krijgt zij een bonus van 2.000 euro per jaar. Daarbij betaalt haar werkgever haar pensioen en heeft zij een auto, telefoon, laptop en tablet van de zaak.

Voor dat beloningspakket werkt Inge ‘meer dan’ 40 uur per week. Dat doet ze graag: ‘Ik heb een goede verstandhouding met mijn baas. Ik krijg 100 procent vertrouwen en vrijheid. Ik word serieus genomen en mijn mening telt.’

Advies

5.400 euro per maand is een goede beloning voor Inges takenpakket. Daarover zijn de adviseurs het eens. Toch valt er zeker wat te bespreken, zowel qua beloning als op het gebied van ontwikkeling.

Eerst even over de pecunia. Want hoewel de totale beloning goed lijkt, is de bonus relatief gezien laag, vindt Peter van der Eijk van vakbond CNV. ‘Bij commerciële functies is het variabele deel van de totale beloning doorgaans groter dan 2.000 euro per jaar’, zegt hij.

En net als Inge zelf, heeft Van der Eijk ook twijfels over de jaarlijkse salarisverhoging. ‘2 procent is niet echt veel’, zegt hij. ‘Dat krijg je vaak al bij normaal functioneren. Bij goed tot zeer goed kan dat dan oplopen tot 4 à 5 procent.’

Behalve te bakkeleien over procentjes kan Inge ook op andere manieren haar salaris verbeteren. Een betere bonus vragen of zelf meer verkopen is een manier. Zaak is volgens trainer Jacco van den Berg wel om eerst te onderzoeken waar Inges hart sneller van gaat kloppen: salaris, werkplezier of persoonlijke ontwikkeling?

Voor dat laatste kan Inge een opleidingsbudget aanvragen. Ook kan zij vragen om een functie met meer verantwoordelijkheden. Haar salaris zal dan meegroeien.

En, niet te vergeten: ‘Je krijgt naar eigen zeggen 100 procent vertrouwen en vrijheid van je leidinggevende, en je mening wordt gewaardeerd’, zegt Maud Schaapveld van Berenschot. ‘Deze immateriële factoren zijn zeer waardevol in een functie en moeten zeker in acht worden genomen bij het beoordelen van het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden