4G: alsof je van een ezelkar overstapt in een Porsche

Mobiel internet was de afgelopen tien jaar een Russische roulette: soms best wel snel, maar meestal een sneue toestand. 4G maakt daar een einde aan. Vol gas vooruit.

Een monteur past een zendmast aan zodat de mast straks ook sneller 4G aankan. Beeld Harry Cock

In een reclamespotje van KPN voor 4G maken vader en zoon een parachutesprong. 'Spannend hè?', zegt de vader in het vliegtuig. 'Nee, joh', antwoordt zoonlief, die luttele momenten later luidkeels schreeuwend om zijn moeder ter aarde stort. Als de valschermen zich hebben geopend, toont vader zwevend door de lucht zijn mobiele telefoon, met daarop de beelden van de gillende jongen. 'Hé, commando. Ik heb je alvast op Facebook gezet. Je hebt al 39 likes. Nee, 51.'

Is de nieuwe generatie mobiel internet écht zo snel?

In een iets minder bewerkelijk experiment nam ik donderdag de bus in Amsterdam. Onderweg bekeek ik op een smartphone een aflevering van Top Gear waarin Richard Hammond het in een Bugatti Veyron opneemt tegen een Euro Fighter-straaljager. Wie legt het snelste een afstand van ruim 3 kilometer af?

Ik zag Hammond nipt als tweede eindigen. Zonder dat het beeld een keer haperde.

Met de vorige generatie mobiel internet had ik niet hoeven te proberen om naar video's op YouTube te kijken in een rijdende bus. Ook niet in een stilstaande.

Limieten weg

4G voelt na tien jaar 3G (umts) alsof je de ezelwagen verruilt voor een Porsche. Umts bood bij de start in 2004 een maximale snelheid van 2 Mbps (megabit per seconde). De afgelopen jaren schroefden de belbedrijven de snelheid al op met upgrades naar HSDPA. Dat was al zeven keer sneller, maar haalt het niet bij de gemiddeld 30 Mbps met breedband thuis.

De 4G-technologie biedt op papier een maximale downloadsnelheid van 3.000 Mbps. De vier aanbieders hebben dus nog ruimte om te groeien, want de hoogste snelheid op de huidige netwerken is 120 Mbps.

KPN mikt op een gemiddelde snelheid van 20 Mbps, 'zodat iedereen de beste ervaring heeft'. Komende week haalt KPN de limieten op 4G weg: 'Als je in de gelukkige omstandigheid geraakt waarin je 75 of 100 Mbps kunt halen, laten we dat toe.'

Niet iedereen boft.

Want tussen gebruiker en perfecte verbinding staan wetten in de weg en praktische obstakels. Om met het eerste te beginnen: verontruste burgers houden steeds vaker de aanleg van nieuwe zendmasten tegen. In sommige gemeenten mogen masten tot aan de hemel reiken (60 meter hoog), anderen vinden 13 meter genoeg.

Natuurwetten leggen fysieke hindernissen op. Binnenshuis kunnen deuren, vloeren, muren, met staal gewapend beton en isolerende ramen het signaal remmen. Buitenshuis gooien bossen, hoge gebouwen en silo's roet in het eten. Het weer kan van invloed zijn. Vocht werkt dempend: dikke mist kan een verbinding verzwakken. Aan de kromming van de aarde kunnen belbedrijven ook niks doen: het bereik van een zendmast heeft een grens. Net zoals er een limiet zit aan de capaciteit. Als tienduizenden mensen in een gebied films gaan downloaden van dvd-kwaliteit, loopt de snelheid terug.

Een andere belemmering bepalen we zelf: de kosten. 4G vraagt om een smartphone die daarvoor geschikt is en een abonnement. Toestellen zijn volgens Kieskeurig.nl al voor rond de 160 euro te koop: een aanzienlijk deel van de smartphones die de afgelopen twee jaar zijn uitgebracht zijn geschikt. Het goedkoopste abonnement kost 10,75 euro per maand, becijfert Bellen.com, met een databundel van 500 Mb. Daarvoor haal je vanaf YouTube zo'n 30 keer de BBC-videoclip God Only Knows binnen, in high-quality, met een omvang van 17 Mb. Of luister je onderweg iets minder dan vier uur naar muziek op Spotify.

4G maakt allerlei toepassingen mogelijk waarvoor de verbindingssnelheid voorheen tekortschoot. Videoconferencing. Groepsbellen. Onlinegamen. Spotify onderweg afspelen.

Het eerste dat iedereen doet als hij op 4G overstapt? Met een app de snelheid testen. Om te zien of 4G echt zo rap is.

Vergelijking tussen de aanbieders van 4G. Beeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden