480 duizend Nederlandse huishoudens kochten cryptomunten, maar van winst is vaak geen sprake

Niets aanstekelijker dan oplopende koersen. Het aantal Nederlandse huishoudens dat belegt in bitcoins en andere digitale valuta steeg sinds augustus vorig jaar van 135 duizend naar 480 duizend. Naar schatting 580 duizend beleggers staken in totaal 900 miljoen euro in de munten, stelt onderzoeksbureau Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) op basis van een rondvraag onder bijna 45 duizend huishoudens.

null Beeld anp
Beeld anp

Het werd een wild ritje voor wie ging beleggen of speculeren met digitale munten. Half december piekte de bitcoin op bijna 17 duizend euro. Begin deze week viel de munt terug naar een kleine 5.000 euro. Munten als ethereum en ripple beleefden hun piek in de eerste weken van januari. Ook zij zijn inmiddels (veel) meer dan de helft van hun waarde kwijtgeraakt. Terwijl cryptomunten (volgens coinmarketcap.com) een maand geleden wereldwijd op basis van hun handelskoersen gezamenlijk nog 674 miljard euro waard waren, is die totaalwaarde nu geslonken naar zo'n 315 miljard euro.

Lage bedragen

De enquêteurs van Kantar TNS deden hun telefonische navraag in de afgelopen maand, toen de beursbordjes al op rood stonden of van kleur verschoten. Van de 65 duizend beleggers die in januari instapten staat vrijwel iedereen momenteel op verlies, aldus het bureau. Nauwelijks een kwart van de cryptomuntbezitters heeft momenteel een positief beleggingssaldo. In augustus was dat nog bijna de helft.

Geruststellende notitie van het onderzoeksbureau: Nederlanders steken doorgaans lage bedragen in de aanschaf van digitale munten. Alles bij elkaar nauwelijks 0,1 procent van het totale gespaarde en belegde vermogen. Slechts een op de vier Nederlandse instappers heeft meer dan duizend euro in cryptomunten geïnvesteerd.

Weinig vrouwen

Het vaststellen van de gemiddelde leeftijd en geslacht van de Nederlandse cryptobelegger vergt nog nader onderzoek, zegt Reg van Steen van Kantar TNS. In een voorlopige schatting is de gemiddelde leeftijd van deze beleggers 38 jaar. Dat is veel jonger dan de gemiddeld 51 jaar van de 'klassieke' belegger, die bijvoorbeeld aandelen bezit. Vrouwen maken naar schatting slechts 20 tot 30 procent uit van het totale aantal cryptobeleggers. Toch scoort de wereld van de cybervaluta daarmee beter dan de gemeenschap van 'klassieke' beleggers. Daarin is niet meer dan 15 tot 20 procent van de investeerders vrouw.

Naar beleggingsstrategieën hebben de onderzoekers niet gevraagd. Onderzoeker Reg van Steen bezit zelf geen digitale munten, maar volgt wel een aantal chatgroepen van cryptobeleggers. 'Soms willen mensen hun munten te allen tijde vasthouden onder het in die wereld populaire motto 'HODL' ('Hold On for Dear Life'). Anderen doen pogingen tot technische analyse van het koersverloop, al is in de klassieke beleggingswereld al lang bewezen dat het doen van voorspellingen op basis van eerdere koersbewegingen geen wetenschappelijke basis heeft. Anderen houden de munten aan omdat ze geloven in het evangelie van de cryptovaluta of omdat ze de gevestigde financiële instituten niet vertrouwen.'

Was het de hang naar avontuur, het aanvoelen van de tijdgeest of gewoon geldzucht? Hoe dan ook: na enig aandringen zwichtte schrijver Daan Heerma van Voss voor de abstracte verleiding van de cryptomunten. Hij schetst hoe dat hem voorgoed veranderde. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden