400 mensen verliezen baan door faillissement modeketen Witteveen

Modeketen Witteveen is failliet. Het Nederlandse bedrijf, met 98 winkels en ongeveer 400 werknemers, kampte al jaren met verlies en is volgens de Belastingdienst een betalingsregeling niet nagekomen.

Een klant van Witteveen mode in Amstelveen krijgt advies van modeontwerper Sheila de Vries. (foto: 2013) Beeld null
Een klant van Witteveen mode in Amstelveen krijgt advies van modeontwerper Sheila de Vries. (foto: 2013)

De Belastingdienst vroeg daarom het faillissement van Witteveen aan, dat gisteren werd uitgesproken door een Utrechtse rechter. Die uitspraak werd tegenover de NOS bevestigd door curator Rinke Dulack. Inmiddels is de website van het modebedrijf uit de lucht.

Witteveen, dat zich specialiseerde in kleding voor dames van 40 jaar en ouder, worstelde al langer met een alsmaar oplopende belastingschuld. De keten opende tussen 2010 en 2014 nog twintig nieuwe winkels, maar slaagde er de afgelopen jaren niet in om winst te boeken. Mede daarom werd Witteveen in 2016 door eigenaar Doorhoven Holding verkocht aan O&C Investments, maar ook dat leverde geen verbetering op.

ABN Amro, de huisbank van Witteveen, was bereid om de schuld van de keten deels kwijt te schelden, in ruil voor een gedeeld eigenaarschap. De bank had daarvoor al toestemming gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 'We wilden een deel van de schuld ruilen voor aandelen in Witteveen,' aldus Jarco de Swart, een woordvoerder van ABN Amro. 'Maar het faillissement kwam er tussendoor, daardoor is de transactie administratief niet afgerond.'

Witteveen, oorspronkelijk afkomstig uit Zeist, heeft winkelpanden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Of er een eventuele doorstart voor de kledingwinkels komt, is vooralsnog onduidelijk. De betrokken partijen zijn op het moment van schrijven nog in overleg.

Aanvullingen/verbeteringen:

In een eerdere versie van dit artikel stond per abuis vermeld dat ABN Amro toestemming had gekregen van AFM (Autoriteit Financiële Markten) voor een regeling waarbij ABN Amro de schuld van Witteveen deels zou kwijtschelden in ruil voor aandelen in het kledingbedrijf. Dit is onjuist: de toestemming werd verleend door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), niet door de AFM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden