4.650 ton voedsel verdrinkt in de Hedwigepolder

Waarom is er in de discussie over het onder water zetten van de Hedwigepolder geen aandacht voor de opbrengst van de polder vanuit het perspectief van het wereldvoedselvraagstuk?...

De tarwe levert 8 ton per ha op: 600 ton. De suikerbieten 50 ton per ha: 3.750 ton. De aardappelen 40 ton per ha: 3.000 ton. Overige gewassen (uien, vlas, peulvruchten, gerst, wortelen) 6 ton per ha: 450 ton. Bij elkaar een (voedsel)voorraad van 4.650 ton (4.650.000 kg).

Wanneer de polder onder water wordt gezet, zal daar een aantal vogels (steltlopers, eendensoorten) van profiteren. Stel dat 50 vogels per ha hier hun voedsel gaan zoeken op weg naar Afrika, bij elkaar 15.000 vogels. Deze vogels trekken vervolgens door naar Afrika waar ze voor een deel door de plaatselijke bevolking uit de lucht worden geschoten of in netten worden gevangen. Ze worden de nek omgedraaid om de volgende dag op de markt te worden verkocht. Laten we hopen dat hooguit 50 procent van de vogels zo wordt gevangen. Dat zijn er 7.500. Deze vogels leveren maximaal 200 gram vlees per stuk op. In totaal 1.500 kg.

Vergelijk die hoeveelheid vlees nu eens met de opbrengst van de akkerbouw in de huidige Hedwigepolder: 4.650.000 kg.

In een wereld waar miljoenen mensen honger lijden, is het waanzinnig om de Hedwigepolder onder water te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.